My Calendar

Wednesday, 16 April 2008

PSM: Satu Pandangan Peribadi


Sekadar melontarkan pandangan peribadi berkaitan PSM. "Begin With the End in Mind" - seharusnya dilihat sebagai satu peringatan akan apa yang kita innginkan pada akhirnya. dalam erti kata PSM misalnya, kalau kita melihat PSM sebagai satu latihan kepada diri kita (penyelia) dalam melatih pelajar menjadi jurutera yang berupaya menjalankan kajian saintifik secara ilmiah, dan jika kita (pelajar) ingin menjadikannya medan menguji keupayaan IQ, EQ dan SQ setelah belajar selama 3 tahun, maka yang TERBAIK sangat diperlukan. Doa usah dilupakan malah sewajarnya doa menjadi zikir harian kita supaya dalam apa jua yang kita lakukan agar dimudahkan olehNya.

Bahan ini dihasilkan tempohari dalam kesibukan PSM pelajar dan moga-moga perkongsian ini berupaya memberikan manfaat kepada sesiapa sahaja. Kerana pembelajaran itu seharusnya berlaku secara berterusan.
Fikirkan perkara berikut:
  1. Secara asasnya, anda hanya ada 15 – 20 minit untuk menarik perhatian panel penilai supaya memberikan markah terbaik sepanjang dua semester anda bertungkus lumus (kalau bersungguh2 la ☺). Bagaimana?
  2. Pembentangan dan sesi soal jawab perlu dijalankan dalam Bahasa Inggeris (Awas! Membuat pembentangan bukan ‘membaca’ bahan yang anda sediakan), disebabkan kita semuanya bukan menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama, maka… Bagaimana?
  3. Mungkin panduan ini boleh membantu anda dalam menghadapi saat paling indah sepanjang menjalankan PSM. Selamat berjaya!
Bahan boleh dimuat turun dari laman berikut: Bahan 1 (berkaitan penulisan kertas seminar, dan mungkin juga bermanfaat kepada yang menjalankan pengajian sarjana dan PhD dalam ertikata penulisan kertas jurnal, pascasidang dll)
Download Link:
http://www.usaupload.net/d/2vy31a6gewg

Bahan 2 (berkaitan aspek penyediaan bahan pembentangan dan menjalankan pembentangan)
Download Link: http://www.usaupload.net/d/u2p216cs532

"Ya Allah, ampunilah diri ini. Bukanlah niatku menulis di laman blog ini untuk menunjuk2 kepada sesiapa, apa yang aku kongsikan juga bukan lah untuk menumbuhkan perasaan cemburu kepada yang membacanya, tetapi ya Allah - aku sekadar ingin berkongsi pengetahuan aku sangat kerdil ini...Ampunkan aku Ya Allah"

No comments: