My Calendar

Monday, 9 February 2009

ERTI HIDUP PADA MEMBERI (Seorang Pelajar Kepada Penyelia)


Membuat pembentangan bukan satu perkara yang mudah. Tetapi, sebagai seorang pelajar, rutin menyampaikan pembentangan bukan satu perkara asing. Berikut adalah penambahbaikan yang perlu dilakukan pada masa akan datang:

(1) Kefasihan: Berfikir dan menyampaikan perlulan secara segerak (synchronous). Kefasihan terhadap bahan pembentangan dan kefasihan terhadap medium atau bahasa penyampaian.
Tindakan: Perlu lebih yakin dan rajin bersembang dengan bangsa lain. Supaya dapat melatih kemahiran berfikir dan kefasihan yang segerak.

(2) Bahan pembentangan: Fokuskan penerangan kepada bahagian "contribution" dan "novelty". Tonjolkan apakah yang telah dicapai.
Tindakan: Mahirkan pengaturcaraan dan fokus dalam penghasilan keputusan.

Moga-moga diri ini mampu untuk memahami konsep ERTI MEMBERI SEBAGAI PELAJAR KEPADA PENYELIA.

Peringatan untuk AFANDI BIN AHMAD.


1 comment:

Encik Ayie Yang Garang said...

saya ada tambahan sikit.. tapi ini hanya gurauan semata mata. tidak ada kaitan dengan yang hidup ataupun yang matik. kah kah kah.

(3) Bahan pembongkakan: Fokuskan penerangan kepada bahagian "condemn" dan "belittle". Tonjolkan apakah kekurangan research orang lain.
Tindakan: Mahirkan mencari point untuk membongkak. pastikan anda bercakap "simulation tak payah baca banyak2, lain la kalau buat L*W (bukan subject sebenar)."

Encik Azrin (bukan nama sebenar jugak)