My Calendar

Tuesday, 7 August 2012

Makmal Baru

Kami kini berpindah ke lokasi baru, yang secara fizikalnya jauh lebih baik dan merupakan sebuah bangunan baru! Ini tentu sekali fasa perubahan yang mengujakan!

Selamat Datang
Akan tetapi, masih terdapat beberapa kekurangan yang perlu saya perhalusi dalam aspek pengurusan makmal penyelidikan dan geran. Peralatan-peralatan yang ada sebahagian besarnya dipinjam daripada lokasi sedia ada. Geran penyelidikan sulung yang saya perolehi sebelum ini banyak digunakan untuk pembelian berkaitan perisian dan perkakasan terpilih.

Kondusif dan serba mewah

Ini tidak menjadi masalah kerana, setiap yang kita cuba mesti ada permulaannya. Saya melihat ini sebagai satu proses pembelajaran yang tiada kesudahannya. Benar, ramai yang sering meletakkan KPI dengan berapakah jumlah geran penyelidikan yang berjaya diperolehi, atau juga berapa banyak indeks-H pada masa kini, dan juga berapa banyak kertas diterbitkan dalam jurnal liga kelas pertama?

Sumbangan Xilinx dan syarikat
 
Kemudahan yang ada ini benar-benar amat diharapkan dapat memberikan lebih motivasi kepada saya serta ahli penyelidik yang lain untuk terus mendalami ilmuNya tanpa jemu dan kenal erti putus asa. Masih terlalu banyak yang perlu kita pelajari dan seni penyelidikan dan penulisan itu untuk sama-sama kita telusuri.

Rumusannya begini, andai kita hidup dengan asyik memberikan alasan "itu tidak cukup", "ini tidak selesa" dan 1001 bentuk komentar murahan, alangkah baiknya kalau masa itu kita gunakan untuk berfikir dan bertindak menggunakan apa yang ada di tangan?

No comments: