My Calendar

Saturday, 29 December 2012

Anda Hebat!

Menghuni dalam persekitaran pelajar Universiti menjadikan rutin harian pelajar dapat dilihat dan dianalisa dengan lebih jelas. Kini musim peperiksaan akhir kembali entah buat kesekian kalinya.

Sedikit berbeza, kali ini ingin dikupas bagaimana pentingnya MENGENALI DIRI SENDIRI. Akhir-akhir ini, banyak kesempatan dapat berbual dan menganalisa beberapa pelajar yang cemerlang sebelum ini tetapi hilang punca apabila memulakan rentak dalam padang keilmuan Universiti. Soalnya, mengapa?

Apabila kita rasa tertekan dan muram durja mungkin kerana markah kerja kursus yang corot, pertimbangkan cadangan-cadangan berikut:

Cadangan 1:
Duduk seketika dan berkhalwatlah secara peribadi, kenang kembali kejayaan-kejayaan terdahulu dan juga segala kekangan yang berjaya ditangani

Cadangan 2:
Dampingi insan-insan positif, boleh jadi pensyarah, mentor, rakan yang boleh berkongsi cerita

Cadangan 3:
Munajatlah kepadaNya agar kekuatan dan dilorongkan hati kepada perkara-perkara yang baik dan dimudahkan segala urusan.

Nota: Berkelana dan berhijrah di rantau orang dapat menjadikan kita lebih mengenali diri dan memahami serta menghayati erti pergantungan yang hakiki

Akhirnya, jadikan peperiksaan kali ini batu loncatan ke arah menjadikan diri yang sebenar-benarnya hamba kepadaNya. Ini baru peperiksaan akhir semester sahaja, belum lagi peperiksaan menghadapi pencipta kita!

No comments: