My Calendar

Wednesday, 15 July 2015

Berapa orang makan?

Banyaknya masak!

Pentingkah pandai memasak? Bagi orang yang cerewet seperti saya, memanglah sangat penting. Sebelum ke luar negara, memang saya tidak langsung pandai memasak. Hanya pandai "order" sahaja. Ini contoh nasi goreng yang saya masak dan hanya untuk diri saya sendiri saya sahaja!

Rutin  memasak saya selalunya adalah sehari sekali sahaja, iaitu apabila balik dari makmal penyelidikan. Saya memasak dalam kuantiti yang banyak kerana saya terus sediakan bakinya untuk dibawa sebagai bekal ke makmal esok pula. Itulah alasannya kenapa masakan yang disediakan nampak seperti lebih seorang yang makan. 


Mengayuh basikal...

Di Malaysia, saya tidak pun ada basikal. Setiap kali peperiksaan sekolah rendah dan dapat no 1 pun, tidak berjaya saya mendapatkannya atas kekangan kewangan keluarga. Rupanya Allah berikan saya basikal di luar negara!

Mudah sahaja berbasikal tetapi mencabar kerana mengayuh bukit dan melalui jalan utama juga. Saya pernah "trauma" apabila ditahan polis kerana mengayuh basikal di lorong pejalan kaki. Dengan basikal ini juga pernah beberapa kali saya terbabas dan hampir jatuh. Mujur sempat kaki menahan tembok. Apabila pulang, saya jual basikal ini kepada "junior". Sekarang entah di mana basikal ini!Menu Hari Raya Haji pertama...

Apabila saya tiba di bumi Inggeris, tidak lama selepas itu adalah Hari Raya Aidil Adha. Maka saya pun memasak nasi ayam untuk dimakan oleh kami berdua, saya dan seorang lagi rakan yang baru dikenali. Nampak enak, dan saya berjaya menjadikan ayamnya seperti ayam madu!
Ruang belajar yang sempit...

Meja inilah yang menjadi saksi betapa saya berusaha bersungguh-sungguh pada peringkat awal untuk mengubah diri untuk menjadi lebih bertanggungjawab dan berjaya. Dengan sikap penakut dan cepat gabra saya yang tinggi, menjadikan meja, komputer dan buku adalah teman setia.No comments: