My Calendar

Wednesday, 30 July 2008

Syukur kepadaNya dan Terlalu Kerdil Diri Ini

Semakin jauh kaki ini melangkah, benarlah terasa semakin kerdil diri ini. Moga Allah senantiasa menghadirkan rasa keinsafan dalam diri ini tanpa batasan. Maaf, buat kalian yang sudi meluangkan masa membaca blog yang tidak seberapa ini.
Mutakhir ini, agak kalut dengan kesibukan pengajian dan pembentangan kertas kerja di Crete Island (Insya Allah akan dikongsi kelak pengalaman tersebut) dan hari ini (30 Julai 2008 - Rabu) telah berlaku satu acara yang semakin membuatkan diri ini terasa lemah dan risau memikirkan hari-hari mendatang.
Hari ini, Progression Panel untuk Transfer Viva Tahun Pertama berjalan jam 10 pagi tadi (UK Time). Sememangnya, sejak mendapat emel dari penyelia (sejurus balik dari Greece) hati ini tak keruan. Masakan tidak, ianya sangat penting dan menentukan adakah diri ini layak maju ke Tahun 2 sebagai calon PhD atau "downgrade" kepada pelajar MPhil sahaja.
Masuk sahaja ke bilik viva, dua soalan pertama dari pemeriksa "I guess you are second year student?" dan "Your report is too long". Hati ini makin berdebar. Apabila diizinkan memulakan pembentangan (4 daripada 35 slaid - seperti di bawah) sememangnya rasa "nervous" kali ini sangat menggila.
Selesai pembentangan, terus dimulakan dengan soalan asas; "What will be the platform for your design" - boleh dijawab dengan baik (penilaian: soalan bertujuan untuk memastikan adakah saya telah membuat analisa berkaitan FPGA) dan terus kepada satu soalan yang tidak terduga "What will you demonstrate to the panel during your real PhD viva?" - aduh! terlalu awal rasanya untuk terduga soalan ini (penilaian: soalan yang sangat baik kerana sememangnya kita sudah rancang dan boleh bayangkan apa yang bakal kita tunjukkan "intellectual contribution and challenges" kepada pemeriksa kelak" - dijawab dengan tidak berapa kemas (apa ni AFANDI! baiki kelemahan ini)).
Itu adalah antara beberapa persoalan yang penting untuk direkodkan, selebihnya lebih kepada soalan-soalan asas dan beberapa "pujian" yang tidak perlu diambil kisah (untuk mengelakkan diri ini mudah rasa berpuas hati dan selesa).
Apa yang pasti, berikut adalah sewajarnya tindakan drastik untuk memperbaiki diri:
1. Baiki kemahiran berkomunikasi dan pastikan pembentangan berjalan dengan fasih - umpamanya diri ini adalah penutur bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama - dan ini penting dalam mempertahankan hasil kajian kelak
2. Kemaskan kemahiran pembentangan - tahu untuk memilih slaid mana yang ingin diberikan penekanan supaya pemeriksa jelas akan "contribution" yang dibuat
3. Jangan terlalu takut - hingga menyebabkan pemeriksan jelas nampak wajah takut (itu yang dibisikkan oleh penyelia sejurus keluar dari bilik viva)
4. Teruskan pembacaan dan penulisan - perbaiki LR yang telah dibuat dan pastikan terus menulis supaya kemahiran penulisan semakin baik dan kelak memudahkan dalam proses penulisan tesis
Apapun, kini walaupun telah berjaya ke Tahun 2 PhD bukan bermakna diri ini telah berjaya! Jangan duduk leka kerana perjalanan masih jauh dan memerlukan banyak lagi pengorbanan.
Terima kasih kepada semua terutama mak dan bak yang sanggup mendoakan, solat hajat, puasa demi anak mu ini. Tidak lupa kepada keluarga dan tunang yang banyak memberikan sokongan serta pastinya yang lain dan tidak perlu dititipkan namanya di ruangan ini - kerana diri ini percaya kalianlah (guru, sahabat-sahabat, anak murid dan semuanya) yang senantiasa ada di sisi ketika diri ini memerlukan sokongan.
Satu peringatan untuk insan bernama AFANDI AHMAD - semakin langkah ini ke depan, semakin kerdil diri ini. Hak semuanya adalah MILIKNYA. Maka, merendah diri lah bahawa diri kita adalah TERLALU LEMAH !

7 comments:

AMIN AL-KALANTANI said...

SYabas Bro. AFandi!

nurul aziyana said...

Tahniah..sememangnya kejayaan untuk org2 yg berusaha dengan sabar

Ainonazali said...
This comment has been removed by the author.
Nazali Noor said...

Salam Fendi..

Tahniah!! Aku tahu kau memang insan hebat.. Nak tumpang semangat ni.. Walau baru 7 bulan.. Masih banyak yang belum terjangkau...

Salam dari Liverpool

azlissani said...

salam fendi... alhamdulillah terjumpa jugak blog ko ni sbg pandauan aku pulak selepas ini. Salam dari Parit Raja.

lily8188 said...

Tahniah

afandiahmad said...

To semuanya: terima kasih atas doa dan sokongan kalian