My Calendar

Monday, 25 August 2008

Tahniah!


Kali ini, UTHM sekali lagi menjalankan acara tradisi yang bole dianggap antara acara terpenting dalam kalendar sesebuah insitusi pendidikan dan buat kali ini juga penulis tidak dapat turut serta. Jika konvokesyen ke -6 mengukir kenangan apabila pelajar seliaan PSM (Hafis) berjaya mendapat Anugerah PSM Terbaik dan sesi graduasi pelajar Ak03 yang pernah menjadi anak didik dalam BKE 2273 - Pastinya menyaksikan mereka naik ke pentas menerima segulung ijazah, nyata diri ini yang senyum dan hati membuak rasa gembira tanpa sempadan. Inilah antara kepuasan bergelar 'cikgu'.

Shaffiq (AKA Tomet) antara dalam senarai pelajar terbaik yang pernah kuajar (BEE2233). Kesungguhannya menyiapkan tugasanku sangat mengkagumkan. Bersama ibunya, sangat memberikan motivasi.

Sebilangan yang lain! Mereka selayaknya tersenyum lebar!

Untuk konvokesyen 2008, walaupun dari kejauhan ini kegembiraan juga atas kejayaan pelajar-pelajar AE04 (Kelas BEE 2233), CE05 (BEE2233) dan sebilangan pelajar Ak01/Ak02 yang graduasi untuk program Sarjana Pendidikan. Apa yang pasti, saat graduasi ini kegembiraan dikongsi bersama ibu dan ayah, keluarga serta teman-teman. Apapun, selalulah kita sama-sama mengingatkan diri agar setiap bibit kejayaan yang kita rangkul terlalu banyak pengorbanan yang terpaksa kita bayar sebelum ini. Justeru, adalah sangat tidak wajar untuk kita merasakan diri kita hebat sehingga mengabaikan pengorbanan insan-insan di sekeliling kita.

"Terima kasih ibu dan ayah, terima kasih keluarga, terima kasih pensyarah-pensyarah, terima kasih staf-staf dan terima kasih UTHM"... itulah antara ungkapan yang sering diselitkan dalam ucapan balas graduan.
Moga dengan lebih berjaya, sarjana muda dan sarjana akan menzahirkan rasa rendah diri kita. Semakin banyak yang kita cari, seharusnya semakin kita rendah diri dan benar-benar menggambarkan diri kita seorang Sarjana Muda, Sarjana dan pastinya Doktor Falsafah.

No comments: