My Calendar

Monday, 11 January 2010

Fanatik PBL

Saya sangat tertarik dengan artikel ini. Ini juga adalah asas mengapa saya berminat menjadi 'PBL Tegar!'. Saya berharap, akan lebih ramai individu yang memahami dan melihat kepentingannya.

2 comments:

Unknown said...

saya ada berbual dengan seorang pelajar UTHM. katanya kelab-kelab akademik sudah tidak aktif dek kerana penangan PBL..sekadar luahan..bagaimana hendak meningkatkan kemahiran berorganisasi yang turut penting di alam pekerjaan nanti??

afandiahmad said...

To Zahirie,

Sebenarnya ada beberapa isu perlu pertimbangan:

1. 'Problem crafting' yang dibina oleh pensyarah perlu ambik kira jam belajar pelajar (JBP) supaya ianya sesuai dengan pemarkahan yang diberi dan beban kerja yang dibuat.

2. Seharusnya tiada masalah, kerana dalam POPBL juga kemahiran organisasi adalah menjadi keutamaan, menjalankan mesyuarat, merekod kerja dalam buku log dan minit mesyuarat, kemahiran kerja berpasukan dan macam2 lagi la.

3. Kelab-kelab akademik tidak aktif pada pengamatan saya bukan kerana PBL/POPBL tetapi masalah aktiviti pelajar di universiti yang semakin 'kurang jiwa'. Hanya menjalankan program yang berulang-ulang dan tidak jelas fungsi dan peranan sebagai kelab akademik.

Sekian,