My Calendar

Friday, 19 August 2011

"Work Beyond Your Boss Expectation"

Semakin kurang catatan yang saya lakukan di sini. Semoga akan ada lebih banyak perkongsian yang saya boleh lakukan sebagai antara terapi kepada diri sendiri selain moga-moga hasil tulisan ini boleh memberikan manfaat kepada yang sudi membaca. Saya berhutang satu ulasan berkaitan tajuk tulisan ini, beliau telah lama meminta saya memberikan sedikit gambaran bagaimana dapat kita tawan hati penyelia, dalam ertikata supaya hubungan profesional yang baik dapat diwujudkan antara penyelia dan pelajar.


Saya sengaja letakkan gambar "satay sayur" yang saya sediakan sempena aktiviti di jabatan tempohari. Sekali imbas, tiada apa yang istimewanya asalkan boleh dimakan sudah la. Apa nak fikir susah-susahkan. Tetapi, saya fikirkan ada "seni" dalam menyusun jenis-jenis sayur ini termasuk kombinasi warna yang perlu ada agar dapat membuka selera mereka yang melihatnya kelak.

Perkara yang sama juga dalam memenangi hati penyelia, kita perlukan seni yang ikhlas supaya hasilnya juga menguntungkan kedua-dua pihak. Saya kongsikan sedikit panduan moga-moga memberikan manfaat.

Pertama: Penyelia lazimnya mempunyai harapan yang tinggi kepada pelajar seliaannya. Harapan yang tinggi bermaksud pelajar dianggap berupaya untuk berdikari tetapi pada masa yang sama tidak mengenepikan penyelia. Sebarang cadangan tindakan, terutama yang boleh memberikan kesan besar ada baiknya dibincang bersama penyelia. Bukan tandanya pelajar itu manja, sebaliknya "seni" perbincangan ini dapat memberikan pengiktirafan kepada kepakaran penyelia. Penyelia rasa dihargai peranannya!

Kedua: Usahkan "tidak boleh" itu lebih banyak daripada yang "boleh". Ini satu penyakit besar pelajar yang "keras kepala" dan mudahnya bagi saya mempunyai "mental block". Setiap apa yang ditugaskan ada sahaja alasan negatif yang diberikan. Saya berikan contoh mudah, andai penyelia meminta pelajar membantu mereka logo dan laman web kumpulan penyelidikan kita, itu tandanya penyelia menaruh percaya atas kebolehan kita. Memang benar, laman web itu bukanlah "contribution" kepada pengajian kita secara langsung tetapi pengalaman dan kesungguhan kita ini yang berupaya memenangi hati penyelia.

Ketiga: Biarlah buat "over and above". Maksudnya, apa yang seharunya menjadi tanggungjawab sebagai pelajar dibuat dan turut di"top-up" dengan pelbagai cadangan dan tindakan lain yang boleh mempercepatkan perkembangan pengajian. Ada penyelia yang suka memerhati dan melihat keupayaan pelajar "memimpin penyelidikan" masing-masing. Andai pelajar tidak bersungguh-sungguh dan hanya nanti disuruh, alamatnya "ke longkang" lah akhirnya penyelidikan tersebut.

Keempat: Biarlah hasil yang menerangkan keupayaan kita. Orang bijak pandai ini ada juga yang berpenyakit "tin kosong", makna kata ialah bercakap lebih banyak daripada bertindak! Elakkan kita terjerumus dalam penyakit buruk ini. Penyelia adalah individu pakar yang boleh menilai, adakah kita "tin kosong" atau "ubi yang berisi".

Kelima: Hormati hubungan profesional penyelia-pelajar. Saya secara peribadi sangat teruja dengan kaedah hubungan profesional yang dilatih oleh penyelia saya. Beliau tidak sewenang-wenangnya menghubungi saya menerusi talian telefon. Saya akan sangat bimbang kalau tiba-tiba ada "miscall" di telefon daripada beliau. Itu tandanya ada sesuatu yang sangat penting. Beliau hanya berhubung dengan pelajarnya melalui emel. Saya belajar menghormati cara kerja beliau dan ternyata kesannya sangat mengujakan. Ini berbeza dengan amalan sesetengah pelajar, sewenang-wenangnya menghubungi telefon bimbit penyelia tanpa mengira skala kepentingannya, tanpa mengira apakah yang disukai penyelia dan yang tidak disukai, membiarkan emel penyelia tidak dibalas walaupun hanya menggunakan satu abjad (boleh jadi "K" sahaja - walau ternyata sangat kurang sopan sebagai anak murid!). Entah, kadang-kadang sangat sukar juga untuk mengubah budaya dan cara berfikir!

Cukuplah lima pesanan utama ini berhubung bagaimana boleh kita menghasilkan sesuatu di luar batas jangkaan penyelia. Hubungan penyelia-pelajar adalah satu hubungan unik dan penuh misteri, maka kita perlu "membuat penyelidikan" dan melaksanakannya dengan penuh "seni keikhlasan". Semoga kita semua berjaya!

4 comments:

AnnSorayA said...

Amat setuju dgn fakta kelima.

Hooyeah said...

Salam

Saya setuju dengan semua pendapat Dr terutama nombor 1 hingga empat. Isu yang berkaitan dengan nombor 5 itu, bagi pendapat saya ia memang berkaitan isu budaya. Mungkin sudah menjadi budaya pelajar di Malaysia berkomunikasi dengan penyelia atau pensyarah melalui “handphone”. Mengubah cara pemikiran dan budaya semestinya mengambil masa yang lama tetapi tidak mustahil. Mungkin Dr boleh menjadi “beginner” untuk budaya berkomunikasi mengunakan emel. Semoga berjaya Dr.

Ikhlas: anak didikmu

M. H. Jabbar said...

Terima kasih atas nasihat dan panduan. Sngt bermakna.

Selamat hari raya bro.

dr hakim said...

ko ni buat aku teringgin sate sayur la..
hahaha
just berpegang pada ini
"The person who gets the farthest is generally the one who is willing to do and dare. The sure-thing boat never gets far from shore."
-Dale Carnegie