My Calendar

Wednesday, 25 July 2012

Tunggu disuap

Konsep "spoon feed" banyak diperkatakan, dalam lapangan pendidikan malah juga dalam dunia pekerjaan. "Tunggu disuap" boleh juga diibaratkan sebagai tanda-tanda kurangnya dinamisme dalam diri individu dan juga organisasi.

Andai dalam sesebuah organisasi, ramai pekerjanya yang hanya "tunggu disuap" akan mendatangkan masalah besar, kerana alasan-alasan seperti "tiada arahan dari bos", "perlu ke saya buat?" akan seringkali kedengaran. Dunia hari ini memerlukan pekerja yang mempunyai tahap kepunyaan dan kesetiaan yang tinggi terhadap organisasi. Apabila kita menjadi dua elemen ini sebagai resipi dalam menjalankan tugas, insya Allah kita akan ceria mengemudi tugas kita sehabis baik, tanpa menunggu arahan.

Bagaimana pula dengan pelajar? Ini lebih membimbangkan kerana andainya ahli akademik lebih menjurus membuka gelanggang kuliah masing-masing yang bertunjangkan perkara ini, pelajar akan menjadi lesu dan umpama burung kakak tua sahaja!

Benar, pelajar akan hanya menggunakan bahan kuliah yang ringkas sebagai jalan pintas untuk belajar dan tiada daya untuk menjalankan kajian dan penyelidikan lebih dalam untuk memahami satu-satu topik. Natijahnya, apabila diuji dengan soalan yang melibatkan aras tertinggi dalam taksonomi Bloom, mereka kehilangan arah!


Mudahnya, perkara inilah yang perlu dijiwai oleh kita semuanya, mendalami sesuatu atas kecintaan terhadap nilai ilmu. Insya Allah, kita akan mendalami dan melaksanakan sesuatu dengan rela hati dan bukannya
hanya tunggu disuap!

No comments: