My Calendar

Thursday, 2 February 2017

Hikmah Catatan Perjalanan

Berbicara dengan anak-anak pelajar berkaitan "Buku Azimat" yang nampaknya idea klasik ini jauh lebih sukar diterima. Suatu masa dahulu, kemahiran 3M - Membaca, Menulis dan Mengira adalah kemahiran mesti bagi kami di peringkat sekolah rendah. Hari ini, sebenarnya walau sudah dipinda kepada kemahiran lain misalnya KBAT - Kemahiran Berfikir Aras Tinggi, namun secara peribadi saya berpandangan 3M dalam diri mahasiswa sangat perlu diperbaiki.Antara foto awal pada Disember 2007 menggunakan kamera digital yang dibeli khas untuk merekodkan perjalanan sepanjang pengajian PhD. Pada masa itu, telefon pintarnya belum cukup canggih seperti hari ini.

Mengambil contoh, kemahiran menulis - jika bahasa Inggeris itu barangkali kelihatan jauh lebih sukar bagi kita yang menuturnya hanya sebagai bahasa kedua, bagaimana pula kemahiran menulis di dalam bahasa ibunda?

Lantas, syor saya agar anak-anak pelajar mula menyediakan catatan perjalanan (jika mereka tidak mahu menggunakan Buku Azimat, gunakanlah aplikasi media sosial. Dengan menyediakannya perkembangan prestasi diri dapat dicatatkan dan kemahiran menulis juga dapat diperbaiki. 

No comments: