My Calendar

Wednesday, 28 May 2008

Research Timeline and Reviewer Comments


Ini merupakan "research timeline" yang sedang dan akan dilalui. Setakat ini belum lagi mencapai tahap yang boleh dibanggakan dan usaha yang lebih konsisten diperlukan. Banyak perkara yang perlu diselesaikan terutamanya sekarang dalam fasa "design work". FPGA, ASIC. Sturctured ASIC, VLIW, MIMD, Co Processor dan terkini LISA antara akronim yang semakin menusuk minda kemanusiaan ini. Apapun, seberat manapun ujian yang Allah datangkan ketabahan hati dan jiwa yang kental perlu senantiasa ada. Doa usah dilupa agar jalan yang terang dan mudah senantiasa ditunjukkan olehNya. Apalah daya kita untuk merasa diri ini hebat, sedangkan ujian dan ilmu yang sekelumit cuma ini pun tidak mampu kita tangani tanpa izinNya. Masihkah kita mahu merasa diri ini hebat? Satu peringatan buat insan bernama AFANDI AHMAD.

Tengahari ini mendapat e-mel dari WSEAS berkaitan komen penilai terhadap kertas jurnal yang dihantar. Syukur kertas ini dipelawa untuk dihantar "extended version" untuk diterbikan dalam Jurnal WSEAS Transaction Circuit and System. Ternyata, ini sangat memberikan motivasi pada diri yang serba kekurangan ini bahawa doa dan usaha itu mesti dilakukan. Walaupun hanya "review paper" yang mungkin dianggap mudah dan kurang bernilai oleh sesetengah penyelidik, namun justifikasi berikut wajar disemat dalam jiwa ini:

(1) "Review paper" bertujuan untuk memberikan kefahaman dan merupakan hasil (outcome) dari kerja-kerja kajian perpustakaan (literature review)
(2) Dengan adanya kertas ini dapat menentukan "research gap" atau kelompangan yang boleh diisi dalam kajian yang dijalankan
(3) Menulis sendirian dalam Bahasa Inggeris bukan mudah, namun tidak mustahil andai kita berusaha dengan gigih dan senantiasa melaksanakan konsep KAIZEN dalam diri

Walau, Jurnal WSEAS bukan lah sehebat Jurnal IEEE, Springer, Elseviyer namun sebagai pendorong kepada diri yang serba kekurangan ini, ini adalah satu permulaan kepada jurnal yang lebih terkemuka.

Semoga Allah memudahkan urusan ini dan terima kasih kepada semuanya yang senantiasa memberikan semangat dan dorongan, tidak perlu dititipkan nama di sini kerana insan-insan yang senantiasa menyokong pasti berkongsi rasa susah payah, suka duka diri ini. Terima kasih tanpa batasan buat kalian semua.

No comments: