My Calendar

Monday, 2 June 2008

1 Jun 2008


Dalam kesibukan menyediakan Transfer Report PhD Year 1, terjumpa dengan satu bahan yang mungkin boleh dikongsikan. Bagaimana untuk menangani PhD, yang nampak ringkas tapi signifikan. Dengan izin Allah panduan ini akan dijadikan panduan dalam proses untuk membaiki diri ini. Moga Allah izinkan, bukan semata untuk mendapatkan PhD, malah lebih dari itu.

Namun, bagaimana pula untuk menangani diri sendiri? Nafsu, sikap, sifat, peribadi, tabiat dan sebagainya? Apatah lagi bila angka usia mendaki tangga dan amalan kepadaNya pula sebaliknya? Tidak risaukah diri ini andai bila-bila masa kita dipanggil kepadaNya? Ya Allah ampuni daku....

Syukur pastinya kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan. Tidak banyak yang boleh ditulis apabila usia semakin meningkat ke angka 29 ini. Apa yang pasti, betapa kerdilnya diri ini dalam hubungan dan sifat kehambaan dalam diri ini. Sibuk memikirkan kemewahan dunia dan pencapaian akademik semata-mata membuatkan sewajarnya renungan yang mendalam terhadap dalaman diri ini wajar diberikan. Apabila lihat orang lain berkereta mewah, silih berganti menukar pakaian berjenema, mudahnya menukar telefon bimbit mewah dan 1001 macam lagi kelangsungan duniawi, nafsu manusiawi ini ada tikanya meruntun ingin seperti itu juga.


Aku mohon kepadaMu ya Allah, agar kau didiklah jiwa ini menjadi hambaMu yang benar-benar penuh dengan sifat kehambaan. Jangan ada rasa ingin bermewah-mewah, jangan ada rasa diri ini hebat, jangan ada rasa diri ini sudah cukup bagus, jangan ada rasa untuk melakukan laranganMu, mampukah aku tanpa kasih sayangMu?

Terima kasih kepada semua yang ada mengirimkan ucapan dan hadiah, ada masanya kita lihat perkara ini kecil, tetapi sangat signifikan bagi diri ini.
Moga bermula 1 Jun 2008 diri ini bahagia dalam kasih sayangMu, ya Allah.

7 comments:

azlan ahmad said...

salam cik...
salamat hari jadi..
moga dipanjangkan usia oleh-Nya agar dapat mempertingkatkan amalan kepada-Nya..

AFANDI AHMAD - 1 jun 1979

Muga berbahgia...

Unknown said...

Salam Ulangtahun Kelahiran yang Ke-29. Maaf lambat wish.

afandiahmad said...

thanks buat azlan n hannan

nurul aziyana said...

happy belated birthday..semoga umur yg dikurniakan dpt dimanfaatkan degn sebaiknya dan berjaya dunia akhirat..insyaAllah

F n N said...

owh baru taw nih..hapie belated burfdey En Fandi! (^_^)

Me.. said...

come and visit me at http://juz77me.blogspot.com/

Hisyamsani said...

saya pun baru dapat tau..happy belated, belated, belated birtday, semoga panjang umur dan di murahkan rezeki..