My Calendar

Friday, 29 May 2009

Bonjour dan Merci


Peluang terlibat bersama penyelia dalam penyelidikan 'Partial Dynamic Reconfiguration' membuka satu peluang untuk menimba ilmu. Maaf, tak boleh nak tulis panjang lebar, diringkaskan kepada apa yang penting seperti berikut (berdasarkan pemerhatian di Nancy):
  1. Masyarakah di France sangat menggunakan bahasa mereka. Jadi, asas bahasa mereka sangat-sangat membantu untuk 'diterima' dan memudahkan urusan harian. Jangan terperanjat, ada juga profesor mereka yang tidak mahu menggunakan bahasa Inggeris.
  2. Mereka akan bersalam setiap pagi apabila masuk ke makmal sebelum memulakan kerja dan akan bersalam semula apabila hendak pulang setiap hari.
  3. Kemudahan fizikal di universiti agak daif, tetapi kualiti penyelidikan mereka tersohor. Penerbitan dalam jurnal impak tinggi sangat banyak dan kemahiran penulisan mereka dalam bahasa Inggeris juga sangat bagus.
  4. Mereka tidak begitu mahir bahasa Inggeris, tetapi mereka boleh menulis dan menerbitkan kertas penyelidikan dalam bahasa Inggeris yang berkualiti tinggi. Emmm?

Moga diri ini mampu menggembleng tenaga untuk maju seperti mereka. Terima kasih juga kepada rakan-rakan Malaysia di Nancy (Yasmin, Nazeer, Exatul, Aini, Hana dan Sofea) yang sangat baik hati, kepetahan mereka berbahasa Perancis sangat mengkagumkan dan juga 'survival' mereka.
2 comments:

Unknown said...

mudahan dimudahkan semuanya..insyaALLAH

Mohsen Amdan said...

Seronok je bro ko dapat ke Paris
Moga ko sukses dan boleh kerjasama ngan aku nanti sebab aku dalam proses nak buka satu independent lab tak lama lagi