My Calendar

Monday, 21 September 2009

Belajar di luar negara?

Salah satu sebab utama memilih Brunel untuk pengajian dahulu ialah, kerana kurangnya Malaysian! Mungkin ada yang berbulu dengan alasan tersebut, tetapi itulah hakikatnya. Pada masa aku sampai (November 2007), boleh dibilang dengan jari rakyat Malaysia di sini. Sejujurnya, bilangan yang tidak ramai merapatkan kami. Terkini, bilangan rakyat Malaysia di sini semakin bertambah dan moga-moga bertambahnya ahli-ahli di sini, tidak membawa kepada perpecahan dan mengundang keburukan!
Sekadar beberapa nota pesanan, berdasarkan pandangan dan pengalaman peribadi kepada yang baru memulakan rentak di rantau orang. khususnya di Brunel:
  1. Rapatkan diri dengan komuniti Islam di sini melalui jalan yang paling mudah dan penuh manfaat, solat jemaah di Prayer Room. Kenapa? Kita akan menjalin ukhwah merentas sempadan negara, warna kulit dan merentas kursus pengajian. Ini sangat bagus untuk menjalinkan silaturrahim dengan saudara sesama Islam. Di sini kita akan mula belajar berkaitan perbezaan mazhab yang kita kurang terdedah di Malaysia.
  2. Kurangkan keadaan yang lama bersama-sama rakan-rakan yang 'menggunakan bahasa ibunda yang sama'. Mungkin ada yang tidak bersetuju dan menganggap nota ini menggalakkan kita menjadi kera sumbang! Jangan salah faham, sebaliknya lihat dari perspektif yang lebih putih warnanya! Dengan meluaskan pergaulan dengan mereka yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama, kita akan dapat meningkatkan kemahiran mendengar, sebutan, keyakinan diri dan banyak lagi! Bukankah itu antara sebab kenapa kita ke sini? Memperbaiki kemahiran berbahasa Inggeris?
  3. Sertailah kelas-kelas bahasa Inggeris yang sememangnya percuma! Menarik kerana yang menjadi guru kita adalah native speaker dan dengan cara ini kita dapat memperbaiki tatabahasa, penulisan akademik, kemahiran komunikasi, meluaskan pergaulan dengan bangsa lain!
  4. Berjalan dan makan angin itu boleh bagi merehatkan minda! Tetapi awas dan jangan sampai kita jadi lupa diri apa akan tujuan asal kita ke sini. Letakkan keutamaan dengan jelas apa yang kita inginkan, dan boleh dijadikan peluang makan angin sebagai 'hadiah peribadi' selepas kita berjaya mencapai kejayaan dalam tugasan pengajian misalnya.
  5. Memberi barang-barang berjenama juga wajar berpada-pada! Jangan sampai makan diri dan kita akan kering kewangan! Bimbang kalau-kalau ada kes-kes kecemasan di sini mahupun di tanah air yang menuntut keperluan kewangan yang tinggi.
  6. Buktikan kita sebagai orang Islam Malaysia mempunyai sifat-sifat yang positif, insan yang berbudi bahasa tinggi, komited dalam pengajian, pandai bergaul dan ini akan memberikan gambaran yang sangat baik dan akan memudahkan kita berdamping dengan sesiapa sahaja

Nota ini lebih kepada seraut pesan untuk diri penulis sendiri. Masa yang berbaki mesti dipenuhi dengan perkara yang membawa manfaat.

"Tidak segankah kepada diri sendiri, andai apabila pulang nanti, aku tak mampu berbahasa Inggeris dengan baik dan yakin?"

6 comments:

::abu iman:: said...

yup.. true.. important to fluent in english..

Aliyas @ Ashaari B Hasan Habidin said...

kamu kalau balik malaysia ajar bahasa yer

Lilcent Event Solutions said...

Salam..
Bro..Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir Batin andai ada tersilap sepanjang perkenalan...
Moga Brunel membuatkan ko jadi orang yang lagi hebat dari kehebatan yang sedia ada...

Unknown said...

benar...gunakanlh peluang yang ada dengan sebaiknya..kerna ia tidak mungkin berulang kembali dalam kehidupan yang singkat ini

Unknown said...

macamana skrg? dah boleh berbicara tgh baik dlm english? hihi

*soalan cepumas ni

afandiahmad said...

Abu Iman: Yeap

Aman: Aku sedia berkongsi apa yang ada

Lilcent: Insya Allah, Brunel banyak membuka mata aku

Abm: Markah penuh la bro

Hirumi: Alhamdulillah, better and we could try...