My Calendar

Monday, 21 September 2009

Kita Belum Pasti Lagi...

Kali ke dua menjalani ibadah puasa dan menyambut Syawal di rantau orang. Pastinya proses pembelajaran dalam sekolah pemikiran yang berbeza. Atmosferanya juga berbeza, tetapi memberikan pengalaman yang sukar digambar dengan kata-kata. Benar, tiada pasar ramadahan untuk dijelajahi setiap petang bagi memburu juadah berbuka, tiada bazar ramadhan untuk diatur belanja, tiada keinginan membeli belah pakaian dan segala macam yang baru.
Nota untuk renungan bersama:
  1. Alangkah indahnya Ramadhan yang cantiknya disusun Allah supaya menjadi satu bulan bagi kita mengkoreksi diri. Faedah dan kemanisan bulan penuh berkat yang semua sudah pun meninggalkan kita. Adakah lagi diri ini pada Ramadahan akan datang?
  2. Kita sibuk dengan pakaian baru yang penuh bergaya. Tetapi kita seringkali lupa akan interpretasi sebenar Syawal. Berapa banyakkah yang kita sumbangkan untuk mereka yang lebih memerlukan? Sedekah yang kita keluarkan? Semuanya bukan milik kita bukan?
  3. Sebaris kata-kata tanda ingatan juga mampu memberikan kesan yang besar. Maafkan diri ini atas kekurangan yang ada. Mana-mana hak yang tidak tertunai, mana-mana hati yang terluka, kemaafan jua yang dipinta.

1 comment:

A Journey of Hafiy Hasha said...

Selamat Hari Raya ... Maaf Zahir dan batin... Semoga berjaya di perantauan