My Calendar

Saturday, 30 April 2011

Kini Kalian Bergelar "Dr"

Cerita ini mungkin sudah basi. Bermula Februari lalu, beberapa rakan rapat di Brunel dan Ulster berjaya mempertahankan tesis kedoktoran masing-masing. Sebagai rakan, saya sangat gembira mendengar khabar ini. Pastinya, dengan selesainya satu tugasan dan amanah untuk menggenggam segulung ijazah kedoktoran akan memberikan warna baru dalam hidup kalian. Selain dariapda cabaran untuk mendapatkan pangkat "Dr", cabaran yang lebih besar ertinya ialah bagaimana untuk kita membawa pangkat itu di depan nama kita. Adakah kita sekadar tersenyum riang apabila dipanggil sebagai "Dr"? atau mungkin kita akan berang apabila pangkat itu tidak disebutkan apabila nama kita dipanggil?

Mari kita sama-sama renung ketika seawal kita mula bertatih bergelar sebagai calon PhD. Banyak sekali asam garam, suka duka, cabaran dan segala yang berkaitan yang dilalui. Kita pastinya pernah jatuh, menangis dan ada juga masanya rasa seolah-olah ingin sahaja berhenti. Tetapi, kita kumpulkan kembali kekuatan dan teruskan hanyunan langkah.

Akhirnya, apabila kita sudah mampu mendongak ke langit, jangan sesekali kita lupa rumput yang kita pijak di bumi. Marilah sama-sama kita membantu dan menjalankan tugas dengan lebih baik dan berikan perkhidmatan terbaik kepada semua di sekeliling kita. Tahniah untuk kalian semuanya!

No comments: