My Calendar

Tuesday, 29 September 2009

Akhir September 2009

September 2009 berakhir. Ada catatan yang signifikan, di mana dan bagaimanakah keadaan diri pada September 2010? Nyata, satu perkara yang sangat takut untuk difikirkan. September kali ini ada banyak juga lipatan sekolah kehidupan yang menuntut pengertian, kesabaran dan kematangan berfikir.
Catatan ringkas untuk diambil iktibar:
  1. Umur bukan ukuran kematangan. Tahap pendidikan juga bukan ukuran kematangan. Ada yang "besar" angka umurnya, tinggi tahap akademiknya, tetapi lagaknya seperti 'seorang ahli sihir'! Berdoa kepadaNya agar diri ini sentiasa dalam lorongan Allah dan kasih sayangnya!
  2. Banyak bercakap tanpa berfikir, seringkali mengundang bunga sengketa dan lebih buruk lagi melambangkan betapa rendahnya tahap keilmuan dan nilai kemanusiaan. Benarlah, lebihkan berfikir sebelum berbicara itu penting!
  3. Jangan suka menangguh! Semakin banyak yang dilakukan dengan perlahan, makin kurang dinamiknya! Jangan mudah merasa selesa! Jalan masih panjang di hadapan!
  4. Kita tiada kuasa untuk meminta semua orang suka pada kita! Asasnya mudah, hormati orang lain seperti mana kita ingin dihormati. Pedulikan apa label yang diletak kepada kita, yang penting kita mesti ada pendirian!
  5. Bila kita akan mati? Apa yang bakal kita tinggalkan? Renungkan...
Mungkinkah akan ke sana lagi kelak?

2 comments:

Pena Usang said...

Salam Lebaran... tu dh ready nk blk Mlysia ker?

Unknown said...

selamat berjaya wahai guruku...