My Calendar

Sunday, 22 November 2009

Masa semakin pantas!

Bercakap soal masa, dari dulu sampai sekarang, pelbagai panduan pengurusan masa diberitahu untuk dijadikan amalan. Tetapi, aku kira aku bukan seorang individu yang pandai menguruskan masa. Dengan izin Allah, 26 November 2009 ini akan genap 2 tahun (24 bulan) aku bermusafir di sini. Dalam menghitung hari-hari yang mendatang, persoalan/perkara-perkara berikut perlu aku selesaikan dengan segera:

  1. Aku nak 'compile' semua kod-kod VHDL yang telah dibina lengkap dengan komen-komennya
  2. Aku nak 'compile' semua kertas-kertas kerja dalam bentuk penulisan sebuah tesis [walaupun masih banyak kelompangannya]. Siapa tahu, dengan cara ini aku akan jadi lebih bermotivasi untuk menyudahkannya?
  3. Aku nak 'settle' beberapa isu tatabahasa Inggeris yang masih kelam kabut. Malu pun ada jugak, kalau seringkali tuan penyelia membetulkan benda yang sama berulang-ulang. Lemah betul aku dalam hal ehwal 'articles' dan juga 'tenses'.
Dengan sedikit kesibukan bagi menyediakan diri untuk BIOCAS dan FPT, mampukah aku menyudahkan tiga perkara ini sebelum bermulanya tahun 2010?

"Ya Allah, aku meminta kau senantiasa memberikan aku panduan, bimbingan dan lindungan. Aku seringkali tergelincir dari landasanMu. Sedangkan, nikmat yang kau berikan tidak terperi banyaknya"

1 comment:

Unknown said...

INSYA ALLAH en mampu lakukan yg terbaik...