My Calendar

Saturday, 27 February 2010

BBC

Minggu nie, ada dua rancangan di BBC yang aku tengok. Ya, bagus sebab banyak jugak kosa kata yang bertambah. Dua rancangan tu:

A: Masalah imigran di UK yang bertambah
B: Masalah 'homeless' yang semakin meningkat di London

Rancangan A
Dalam rancangan nie, dimulakan dengan tinjauan yang dibuat kepada masyarakat British akan ketidakpuashatian mereka dengan lambakan imigran. Mereka kata, 'pendatang merampas kerja mereka', 'menambah kesesakan dalam perkhidmatan (sekolah dan hospital)', rata-rata memang mereka tak puas hati.

Pastu, mereka kenal pasti beberapa sektor, (i) restoran, (ii) buat rumah (iii) pertanian (iv) kilang kentang. Kat sini semua tokey adalah orang tempatan (British) tetapi majoriti orang kepercayaan dan pekerja mereka adalah orang luar (Poland, India, Bangladesh dll). Mereka kata, mereka ingin bagi sumbangan kepada negara tetapi masalahnya ialah masyarakat British 'malas', 'nak keje mudah' dan 'selesa'.

Betul! Ini dibuktikan apabila dalam rancangan tu, beberapa masyarakat British yang 'jobless' yang dah hampir 5 tahun hidup dengan ehsan 'elaun' kerajaan dan kononnya dalam proses nak mencari kerja diberikan peluang untuk bekerja dalam sektor-sektor tu. Malangnya, dakwaan sifat-sifat negatif oleh pendatang kepada masyarakat British, semuanya benar-benar belaka! (Dalam kes orang-orang jobless yang diberi peluang bekerja nie...ada terus tak datang, separuh hari la...tapi ada gak yang OK)

Aku tinggalkan dengan persoalan untuk sama-sama kita fikirkan...

"Adakah benar apabila kita terlalu lena dalam mimpi indah, kita perlu dikejutkan!"


Rancangan B
Mereka jemput 5 rasanya individu-individu yang 'mewah' di London untuk menyelami camne hidup sebagai orang jalanan! Daripada 5 orang nie, hanya tinggal 4 je yang tahan dengan cacian, kesejukan, ancaman bergelar 'homeless'.

Mereka hanya diberikan baju-baju lama dan kemudian dilepaskan sendirian di kota london tanpa alat perhubungan dan duit! Ada yang terpaksa merayu mintak duit, meraih simpati mintak makanan, tidur kat lorong-lorong....Huh! Bayangkan dengan suhu yang sejuk menggila!

Ada sorang tu siap nangis, sebab baru apa itu 'manusia' dan 'kemanusiaan'! Ini baru episod 1 dan ada yang kata 'it was so pathetic'. Aku tulis bukan apa, untuk ingatkan diri aku sendiri.

Aku titipkan dalam bait-bait berikut:

Bila kita ada semuanya, kita selalu lupa...
Bila kita kehilangannya, baru kita menangis menggila...
Tapi untuk apa?...
Air mata dapat kembalikannya?...
Kita ada mak ayah, bila kita di menara kita lupa semua...
Kita ada adik beradik, bila kita mengenggam dunia kita pandang yang lain sebelah mata...
Kita ada isteri, apabila dilanda susah kita rasa sang isteri semuanya tak kena...
Kita ada suami, apabila dilanda masalah kita sang suami kita tak berguna...
Kita ada anak-anak, apabila dilanda musibah kita rasa anak-anaklah punca sengketa...
Inilah kita yang sebenarnya tak punya apa-apa....


1 comment:

Mohsen Amdan said...

Pendi..
Realiti itu juga berlaku di Malaysia ini..
Bukan sekadar dalam sektor pekerjaan..dektor perniagaan juga begitu..
Asal nak meniaga cari jalan pintas..
Sertai saja program contract farming yang berkesudahan dengan melingkupkan orang kita..
Berniaga bidang strategik tak mahu..alasan susah la..apa la...