My Calendar

Saturday, 24 April 2010

Hulu Selangor: PKR atau BN?

[Pengundi bijak]
Ini merupakan artikel tertangguh dan ketika artikel ini ditulis, Malaysia dihangatkan oleh suasana pilihanraya kecil di Hulu Selangor dan yang lebih menarik juga di sini bahang pilihanraya bagi United Kingdom pada 6 Mei, tidak kurang hebatnya. Ulasan berkaitan pilihanraya Hulu Selangor bukan bahan yang ingin dibahaskan tetapi isu pilihanraya perlu dilihat dan diperhalusi dari perspektif yang lebih ilmiah dan terpimpin.

Di sini, sudah dua kali dihidangkan dengan sesi debat di kaca televisyen yang boleh ditonton dan dihakimi oleh segenap masyarakat di sini, berlangsung antara tiga parti utama dengan menampilkan nakhoda parti masing-masing. Format rancangan ini juga mudah tetapi memberikan maksud yang besar. Soalan dari para penonton ditampilkan untuk dijawab dan didebatkan oleh ketiga-tiga pemimpin dalam pelbagai aspek, misalnya keupayaan mereka 'mengeluarkan' UK daripada belenggu krisis ekonomi, kebanjiran imigran, kesamaan hak masyarakat dan macam-macam lagi. Menariknya, setiap jawapan yang diberikan boleh juga dibidas oleh pemimpin lain. Sejujurnya, peluang dan ruang ini dapat menjelaskan kepada para pengundi akan tahap know-how seseorang pemimpin dan partinya.


Mungkinkah peluang dan ruang sebegini juga perlu ditampilkan dalam arena politik di Malaysia bagi membolehkan sang pengundi membuat penilaian seadilnya sebelum dizahirkan sebarang pangkahannya dalam kertas undi?

No comments: