My Calendar

Tuesday, 13 April 2010

Modal Insan

[Tersasar]
Tersasar! Itu yang boleh dikatakan. Lain yang ingin dicari, lain pula yang dijumpai. Tetapi sangat menarik untuk dikongsi dan diteliti. Saban hari, graduan IPTA sering dilabel kurang memberangsangkan dalam pasaran kerja [pelbagai alasan diberikan: Bahasa Inggeris, kelemahan kemahiran insaniah, dll].

[Pasaran kerja]
Apa yang menarik untuk diteliti dalam graf berikut adalah persaingan dan pencapaian antara IPTA dalam aspek 'graduate employment'. Ini merupakan salah satu aspek penting yang lazim dijadikan kayu ukur secara umum terhadap kualiti sesebuah insitusi. Yang ditandakan dengan kotak merah adalah UTHM. Bagi tahun 2004 dan 2008 sememangnya penambahbaikan berjaya diunjurkan. Tetapi masih belum berada pada paras purata 26%. Justeru, penambahbaikan berterusan perlu dilakukan supaya kualiti graduan dapat ditingkat dan seterusnya mengangkasan kebolehpasaran graduan UTHM. Persoalannya, bagaimana?


Fakta ini diperolehi melalui ACADEMIA INDUSTRY CONSULTATIVE COUNCIL 1/2009 (boleh dimuat turun melalui http://web.utm.my/k-economy/images/presentation/epu-hrd-slides.pdf)

[Fakta]
Membandingan dengan IPTA lain bukan sesuatu yang menarik untuk dibincangkan. Tidak kira sama ada IPTA tersebut setahun jagung atau beratus tahun jagung, hak dan fungsi IPTA jelasnya memerlukan penambahbaikan yang serius!

No comments: