My Calendar

Thursday, 8 January 2015

Gejala Meniru Dalam Peperiksaan


Hampir semua pelajar ingin mendapat keputusan yang cemerlang. Jika di Universiti, lazimnya Anugerah Dekan menjadi sasaran hampir setiap penuntut, malah ada yang begitu berbangga dengan koleksi sijil dekan yang diperolehi. Tiada masalah, tahniah diucapkan!

Akan tetapi, yang menjadi MASALAH utama ialah bagaimana proses kita mendapatkan kejayaan tersebut. 

1. Adakah kita belajar dengan penuh kejujuran? Ujian dan peperiksaan semuanya kita lakukan ulangkaji dengan teliti. Toyol, pontianak, jerangkung semuanya bukan kawan kita. Adatlah, tidak semua yang kita belajar itu mudah, ada juga yang sukar. 

Tetapi, kita tidak pernah sekalipun cuba "menipu diri sendiri", kerana kita memahami bahawa keputusan pengajian kita akan digunakan kelak untuk mencari pekerjaan. Sudah pasti, kita mahu pekerjaan dan gaji yang berkat

2. Bagaimana agaknya olahan kita dalam kerja berkumpulan? Adakah kita yang menjadi penggerak kepada gerak kerja kumpulan dan menyempurnakan tugas dengan penuh dedikasi, atau kita adalah penyangak kepada kumpulan?

Mesyuarat tidak hadir, laporan kita hanya "copy & paste", diskusi tidak kita ikuti! Akhirnya kita hanya mahu tuntut markah. Apa semua ini?

Dalam sistem pendidikan semasa, markah ujian, kerja kursus, tugasan dan peperiksaan akhir membentuk gred dan akhirnya himpunan mata nilai. Tanya diri sendiri, jujurkah kita dalam proses ini!

2 comments:

Unknown said...

Salam kenal, saya blogwalking kt sini, jemput singgah ke blog saya, http://ibu2ahmad.blogspot.com. ...tq :)

Zulfadhli Osman said...

betul Dr... kita terlalu kejar benda2 tu.. tak salah...tapi kalau dengan cara mcm tu, kurang berkat