My Calendar

Tuesday, 6 January 2015

2015...Nota berlumpur

Ternyata mengekal momentum untuk terus menulis di sini ternyata sangat sukar. Setiap kali memikirkan "kenangan yang tersemat" dengan blog ini, setiap kali itu rasa sayang untuk ditinggalkan. Falsafahnya mudah, ini adalah antara catatan "buku azimat" yang diharap dapat memberi manfaat kepada khalayak pembaca.2015 dibuka dengan catatan kisah banjir yang melanda negara. Kisah ini turut membuat hati lebih "bersemangat" untuk terus memberi dan memberi apabila dikirimkan foto berlumpur oleh seorang bekas pelajar (tahniah! kini seorang jurutera berjaya). Naskhah nota ini adalah antara kompilasi nota yang pernah disediakan pada tahun 2007, ketika diamanahkan mengajar kursus asas Teori Litar Elektrik untuk pelajar tahun pertama.

Ekoran kekangan asas matematik yang perlu diperkukuhkan, maka inisiatif diambil dengan memberikan mereka bahan-bahan ini. Rupa-rupanya, nota ini masih disimpan elok walau sudah berumur hampir tujuh (7) tahun dan kini basah bersama lumpur banjir. Tidak mengapa.

Apapun, foto ini memberikan suntikan semangat agar terus menghasilkan buah tangan berkualiti untuk para pelajar. Semoga usaha kerdil dapat memberikan lampu suluh untuk mereka lebih berjaya. Inilah antara kemanisan bergelar ahli akademik!

No comments: