My Calendar

Sunday, 25 October 2009

"Pak Uda belajar rajin-rajin ye"

Anak kecil, jiwa mereka tulus dan sangat murni. Jika sejak kecil mereka dimomokkan dengan perkara-perkara yang berupaya menggelapkan jiwa mereka, apabila mereka meniti usia dan jiwanya sering memberontak, usah kita salahkan mereka. Salahkan diri kita sebagai ibu bapa dan individu dewasa yang kurang peka!.

Kita harus hati-hati, andai insan-insan kecil ini saban masa dan ketika dihidangkan dengan adegan permusuhan, pergaduhan dan pertengkaran di depan mata mereka, bukankah itu salah kita sebagai insan dewasa? Ini adalah persoalan tanggungjawab dan hak anak-anak untuk kita tunaikan bagi kita sebagai ibu bapa dan insan dewasa.

Ada tikanya kita pelik, bagaimana anak kecil yang tulus boleh melontar kata kepada orang dewasa, kosa kata yang boleh mengegar tangkai hati kita. Pengalaman di sini sendiri misalnya, seorang anak kecil pernah melontar kata "You are disgusting!" hanya kerana aku terlanggar dia tanpa sengaja.

Semalam, aku menelefon si kembar dan di akhir perbualan, kedua-duanya 'memberikan nasihat' kepada pak uda dia;

"Pak Uda belajar rajin-rajin ye..."

Lontaran kata-kata yang sangat signifikan dan menyentuh hati. Aku yakin dan percaya, andai kita insan dewasa yang waras fikirannya mendidik dengan nilai-nilai agama yang tinggi, nilai-nilai kasih sayang dan memanjatkan doa kepadaNya, pasti yang indah dan cantik itu akan hadir jua.

"Buat anak-anak saudaraku yang sedang meniti usia, aku doakan agar kalian menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Berjalanlah di muka bumi ini dengan penuh rasa rendah diri dan kenal akan diri kita sendiri. Moga Allah sentiasa melindungi kalian dan menjadi insan-insan yang membuatkan mak dan ayah kalian gembira".
~Pak Uda~

No comments: