My Calendar

Tuesday, 6 October 2009

Pembentangan Projek Sarjana Muda (PSM)

Ada yang bertanya. Sebagai panel penilai dahulu, apa yang diperhatikan dalam pembentangan projek sarjana muda (PSM)? Berikut adalah panduan yang boleh diambil kira oleh pelajar dalam menyediakan diri dalam menghadapi pembentangan PSM 1 dan 2.


  1. Pastikan kertas kerja seminar dihasilkan mengikut format dan profesional. Penulisan akademiknya juga seharusnya tepat dan jelas. Semakin jelas dan profesional kertas seminar, memberikan gambaran awal hasil kerja yang berkualiti.
  2. Elakkan kesalahan-kesalahan lazim misalnya ejaan, rajah yang tidak dilukis semula (hanya copy n paste), teks yang diceduk dari Internet.
  3. Slaid pembentangan mesti disediakan secara profesional (pemilihan warna, teks, susun atur dll) perlu diperhalusi. Jangan hentam keromo dan ambil mudah.
  4. Jangan sekali-kali hanya copy n paste dari kertas seminar dan menjadikan slaid pembentangan adalah versi lain kertas seminar.
  5. Mudahkan slaid pembentangan dengan mewakilkan teks dengan rajah, jadual, carta alir.
  6. Berlatihlah menyampaikan pembentangan dengan fasih dalam Bahasa Inggeris. Latihan yang gigih dapat menjadikan kita lebih bersedia dan fasih. Sediakan skrip bagi membantu melancarkan kefasihan.
  7. Sediakan FAQ untuk kemungkinan soalan-soalan yang bakal ditanya. Dengan adanya persediaan ini, kita akan lebih bersedia menghadapi sesi Q n A dengan lebih yakin.
Selamat Maju Jaya untuk kita semua!


3 comments:

Aliyas @ Ashaari B Hasan Habidin said...

aku nak sambung belajar ini doa kan aku dapat masuk BRO....

Musa Abu Samah said...

best ler petunjuk abang nie... ngapa dulu abang x ajo saya gini...

ko kena present depan TNC sbb dia datang London atau mmg dia datang London utk tgk progress korang

Unknown said...

Terima kasih banyak2 encik...berharga sangat2 tips nie..hehe