My Calendar

Friday, 4 December 2009

Reject lagi :(

Betul, bukan senang jugak rasanya nak terima hakikat erti 'belum berjaya'. Penantian selama hampir 6 bulan (Jun - Dis 2009) setelah kertas jurnal ini dihantar ke ACM TECS agak mengecewakan. Tetapi, persoalan berikut harus diperhalusi:


  1. Kertas kajian ini masih belum mencapai spesifikasi yang dikehendaki oleh ACM - maka kaji akan kelemahannya (rujuk komen penilai)
  2. Pengalaman menghantar kertas kajian kepada jurnal-jurnal ternama seperti IEEE, ACM, Elsevier [setakat hari ini] adalah satu pengalaman yang menarik dan berharga - perlu memahami LR, kaedah kajian, analisa keputusan dan penilaian
  3. Bukankah dengan adanya percubaan ini [hehe walaupun reject] dapat memberikan ruang untuk diperbaiki sebelum hasil akhir tesis PhD?
Jadi, kenapa mesti kecewa, patah hati dan semua pandangan negatif? Mencuba adalah anak kunci untuk berjaya! Kalau langsung tidak pernah kita cuba, kita tidak 'memaksa' momentum diri untuk berkerja dengan sebaiknya! Kaji kelemahan, perbaiki dan terus mencuba tanpa jemu! Doa kepadaNya agar dimudahkan.

No comments: