My Calendar

Friday, 25 December 2009

Singkat Tetapi...

Kita sering mendengar, ada tindakan yang dilihat kecil tetapi memberikan kesan yang besar. Sama lah juga, ada tikanya pertemuan yang singkat dapat memberikan nafas baru dalam hubungan silaturrahim sesama sahabat dan rakan.

Pengorbanan seorang isteri juga tidak wajar diketepikan yang harus menjalani kehidupan sendiri. Bak kata orang tua-tua, "Sayang isteri ditinggal-tinggalkan". Benar, dalam perhubungan ada masa dan ketikanya elok juga masing-masing memberikan sedikit ruang agar sama-sama dapat 'merasakan kehilangan sementara' yang akhirnya menjadi batu loncatan untuk mengkoreksi diri masing-masing.


Menunaikan tanggungjawab terhadap ibu bapa walau hanya seketika, membuka banyak ruang-ruang kekurangan dalam diri. Melihat wajah-wajah tua mereka yang semakin dimamah usia mengusik tangkai hati. Masa yang sangat singkat, bimbang juga akan ada yang terkecil hati. Terima kasih kepada ahli keluarga yang ada, atas tanggungjawab kalian semua.

Bertemu rakan-rakan lain pula ceritanya. Benar, masa dan keadaan banyak memberikan kesan. Belajar untuk menerima dengan memahami bahawa, pantai tidak akan selamanya landai. Mencari perbezaan itu pastinya banyak, tetapi mencari persamaan dan kesepakatan itu lebih membawa faedah yang besar.

Sahabat...sangat sukar untuk kita cari. Bertemu dengan sahabat yang baik budi, mengingatkan akan peranan dan fungsi kepadaNya. Itu indahnya erti dan nilai persahabatan. Ada masanya tutur bercanggah pendapat, itu adalah seni dalam bersahabat. Namun, kejujuran untuk sama-sama memperbaiki diri itu yang tidak dapat dinilai dengan angka kewangan.

Anak-anak didik...kalian semakin pantas berlari. Dulu, kalian hanya bertatih mengenal dunia orang dewasa. Awas, jangan tersalah jalan yang dipilih. Semoga semuanya akan terus berjaya.

Pastinya, perpisahan kita semua yang sementara ini moga-moga menjadi pengikat kesepakatan antara kita. Andai pertemuan yang singat, ada tersilap bahasa yang mengundang bunga sengketa, maaf dipinta. Jasa baik kalian semua, akan disemat sampai bila-bila.No comments: