My Calendar

Wednesday, 22 December 2010

IEEE Signal Processing (Malaysia Section)

Dengan izinnya, saya berkesempatan untuk membentangkan sebahagian hasil penyelidikan PhD saya dalam sebuah bengkel anjuran IEEE Signal Processing (Malaysia Chapter) sebagai Invited Speaker.

Menariknya, dalam sembilan sesi pembentangan yang dijalankan hasil kerja saya adalah satu-satunya kajian yang melibatkan pembangunan perkakasan. Pastinya, terima kasih saya yang tidak terhingga saya titipkan kepada Dr A yang telah menghulurkan tangan pada 2008 ketika saya terkapai-kapai mencari arah dan tujuan.

Saya akui, sememangnya saya agak gementar memandangkan pembentang-pembentang rata-rata merupakan mereka yang berjawatan Profesor dan Profesor Madya yang tidak asing dalam bidang ini di Malaysia.

Usai pembentangan, saya sangat terharu apabila didatangi oleh beberapa individu (pensyarah dan pelajar PhD) yang menyatakan minat terhadap kajian yang saya jalankan dan ada juga yang memohon tunjuk ajar. Ada juga yang menghantar emel memohon pandangan dan buah fikiran. Insya Allah, selagi saya ada ruang peluang akan saya kongsi apa yang saya. Moga-moga kita semua akan lebih berjaya dan menghargai nilai keilmuan.

Selepas ini, saya perlu lebih bersifat proaktif dan lebih banyak melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti profesional sebegini. Selain saya boleh membuat tinjauan siapakah individu rujukan dalam bidang ini, saya juga dapat melebarkan rangkaian penyelidikan selain yang pastinya mempromosikan Jabatan, Fakulti dan Universiti saya!