My Calendar

Sunday, 5 December 2010

Laluan Blog

Asalnya, tujuan blog ini dinukilkan adalah untuk merekodkan kisah perjalanan (suka dan duka pengajian PhD juga pengalaman hidup di rantau orang. Saya terus menulis dan menulis dan pernah juga beberapa ketika saya seakan-akan ingin menutup terus laman blog ini atas beberapa sebab. Tetapi, pada masa yang sama ada juga rakan-rakan terdekat yang menjadi "pengikut" blog menyarankan agar terus menulis dan berkongsi, mereka menyifatkan tulisan di blog ini boleh memberikan manfaat, terutama sekali dalam aspek dan hal ehwal berkaitan pengajian PhD.

Dalam pada itu, lucunya juga, ada kenalan turut melabel betapa blog saya ini begitu membebankan dan disifatkan seolah-oleh membaca buku teks. Tidak kurang juga, ada yang pernah menyatakan betapa sedih dan seramnya membaca kisah-kisah PhD saya yang dicoretkan. Inilah yang saya kira tafsiran dan persepsi.

Apabila kembali bertugas, saya sedikit tertekan untuk menulis di sini kerana saya mendapati ramai juga rakan sekerja yang membacanya. Bukan apa, bimbang juga kalau-kalau tulisan saya bakal menyinggung mana-mana pihak atau mungkin disifatkan terlalu mengagung-agungkan kisah PhD saya. Atas tujuan itu, saya dengan rasa rendah diri memohon maaf andai tulisan yang telah saya catatkan dan bakal dicatatkan tidak disenangi kalian. Tujuan blog ini tidak lain dan tidak bukan, hanya untuk berkongsi apa yang mungkin boleh menjadi manfaat.

Menariknya juga, melalui blog ini saya dapat kenalan-kenalan baru yang tidak pernah saya jangkakan. Ada yang menghantar emel dan berhubung, seterusnya menjadi rakan. Saya benar-benar gembira dan berharap agar tulisan saya di sini bukan sekadar tempelan semata-mata. Saya sangat gembira kalau kalian pembaca beroleh manfaat dan dikongsikan kepada rakan yang lain.

Akhirnya, semoga saya akan tetap diberi kekuatan dan kesungguhan berkongsi pendapat dan pengalaman. Kini, talian Internet di rumah juga sudah selesai dipasang dan dapat membantu kerja-kerja perkongsian di laman blog ini. Selamat maju jaya buat kita semua!

2 comments:

Fina Roslan said...

Salam Dr.

Saya baru jer jumpa blog ni.
Minta izin yer untuk mempraktikkan apa yang relevan untuk phD saya yer

Thank you

Aliyas @ Ashaari B Hasan Habidin said...

salam bro jgn tutup ..ini tempat kamu lepas geram he he