My Calendar

Friday, 1 June 2012

Angka dan Kehidupan

Setiap orang pasti ada sentimen dalam kehidupan masing-masing. Apabila umur meningkat sempena ulangtahun kelahiran, tidak kurang juga ramai yang meraikan dengan pelbagai cara, hinggakan ada yang kadangkala di luar jangkaan pemikiran.

Apabila usia meningkat, ternyata apa yang merisaukan ialah masih adakah masa untuk mengetuk pintu taubat dan menjadi hamba yang sebenar-benar hamba kepadaNya.
 


Dunia kehidupan hari ini semakin menggila dengan norma kemewahan, pangkat, jenama yang menjadi ukuran. Ada yang kelihatan sangat mengejar pangkat - dengan harapan apabila ada gelaran dan pangkat akan dihormati. Ada juga yang mengejar jenama untuk dilihat sebagai insan yang kontemporari dan mendahului!

Apa agaknya yang saya sendiri inginkan dalam hidup yang sebenarnya sangat sementara ini? Saya ingin ingatkan diri ini dengan sepuluh pesanan yang MESTI saya baca hari-hari.

1. Tidak rakus dengan dunia
2. Sibuk beribadat
3. Kurang bercakap, melainkan perlu sahaja
4. Memelihara solat lima (5) waktu
5. Bersahabat dengan mereka yang mendidik
6. Rendah diri
7. Menjauhi perkara yang haram
8. Pemurah dan baik hati
9. Kasih sayang sesama makhluk
10. Berguna kepada masyarakat


Soalan yang mudah, adakah dalam baki kredit umur yang diberikannya, sekurang-kurangan sepuluh (10) perkara ini mampu untuk saya laksanakan?

No comments: