My Calendar

Tuesday, 12 June 2012

Nilai Sesuap Rezeki

Diberikan peluang untuk timba ilmu lagi, menerusi program kepimpinan pensyarah muda. Berada dalam kalangan insan-insan yang berjaya membolehkan saya cuba menimba seberapa banyak input rahsia-rahsia kejayaan mereka.

Jauh berjalan, luas pandangan. Indah pemandangan di Bukit Tinggi, Janda Baik, Pahang

Beberapa input berguna untuk saya jadikan iktibar:

  1. Kerjaya kita hari ini, adalah kita sendiri yang memohon. Justeru, mengapa sambil lewa dengan nikmat yang kita perolehi? Sedangkan di luar sana ramai insan lain yang benar-benar inginkannya?

  2. Bagaimana kita mengurus masa? Kalau sebelum mendapat kerjaya ini, dijanji temuduga jam 10 pagi, jam 9 pagi sudah kita terpacul menunggu giliran. Justeru, selepas bekerja mengapa kita tidak tahu hormatkan masa orang lain? Janji mesyuarat jam 9 pagi, jam 9.30 pagi baru kita muncul.

  3. Hasil kerja yang sambil lewa. Mengapa ini terjadi? Jika sebelum dapat kerja, 1001 macam janji kita tabur dan semuanya kita katakan boleh, demi memberikan imej baik kepada bakal majikan. Selepas dapat, mengapa kita memberikan 10,0001 dalih itu dan ini tidak boleh?

Setiap hari kita melangkah, mari sama-sama kita tanya - adakah sesuap rezeki yang kita perolehi ini benar-benar BERSIH dan layak untuk dikongsi dengan insan-insan tersayang?

No comments: