My Calendar

Thursday, 14 June 2012

"Saya nak tolong orang"

Baru-baru ini, saya ditanya mengapa memilih kerjaya sebagai ahli akademik, walhal banyak juga beberapa peluang di luar sana yang menjanjikan pulangan yang lebih mengujakan. Secara spontan lantas saya menjawab,

"Saya nak tolong orang"

Benar, pada mula memasuki kelas aliran sains dan kerana mata pelajaran Biologi menjadi kesukaan saya, sebelum berpindah ke sekolah lain - saya mengimpikan kerjaya sebagai pakar mata, kiranya seperti Prof Dr Muhaya pada hari ini. Mengapa? Kerana saya benar-benar ingin tolong insan lain dan pada masa itu saya kira menjadi seorang doktorlah paling mudah untuk membantu insan di sekeliling dan menjadi jambatan kasih sayang.

Kenangan di Sydney ketika persidangan FPT 2009

Hari demi hari, pelbagai jalan dilalui. Yang pasti, kita hanya melihat dan mampu merancang atas kapasiti kerdil kita sebagai manusia. Saya tidak langsung meneruskan dalam aliran sains tulen dan pastinya tidak berada dalam bidang kedoktoran.

Hari ini, saya bergelumang dengan dunia pendidikan tinggi - pelbagai rencah, rasa dan aroma dilalui. Jika benar-benar saya ingin mengotakan "saya ingin tolong orang", saya perlu selalu menyemak persoalan-persoalan berikut sebagai key performance index (KPI), antaranya ialah:
  • Berapa ramai pelajar PhD, Sarjana dan Sarjana Muda yang telah kita selia dan menerapkan hasil kerja penyelidikan yang tulen dan tinggi mutunya?

  • Berapa ramai pelajar dengan pencapaian lemah, misalnya CPA 2.10 ke bawah yang telah saya berjaya pimpin menjadikan CPAnya 3.10?

  • Berapa ramai pula yang berjaya saya majukan daripada CPA 3.00 kepada 4.00?

  • Berapa ramai yang lemah penguasaan Bahasa Inggerisnya berjaya saya lakukan transformasi menjadi mereka yang yakin pada kebolehan diri?

  • Berapa ramai pelajar yang dapat dipimpin menjadi insan yang kenal akal budi, meletakkan persoalan adab di hirarki tertinggi?

  • Berapa ramai pelajar yang dapat dididik memahami konsep "sampai maksud" dan mengamali bahawa kehidupan kita bukan atas taruhan RM semata-mata? 

Benar, saya kira laluan untuk "saya nak tolong orang" jauh lebih subjektif berbanding seorang pakar mata yang saya impikan satu ketika dulu. Ada tikanya dalam laluan ini saya tersadung kaki, tersepak batu hatta tertusuk duri di kaki, atau mungkin jua ditertawakan! Jika perlu berundur setapak, tak mengapa itu jauh lebih baik dan semak kelemahan diri.

Semoga niat yang baik ini difahami dan sisa-sisa kehidupan yang ada dapat memberikan manfaat kepada sesiapa sahaja...kerana kita tidak pasti bila kita akan dijemputNya.

2 comments:

Hooyeah said...

Saya tertarik point no 2. Bg sy pointer itu penting tetapi ada yg lebih penting dari itu. Nilai kejujuran di sebalik kisah mendapatkan pointer itu. Meniru atau tidak meniru ketika final exam. Kdg 2 demi mendapatkan pointer yg tinggi, ramai student akan memilih untuk mencari lecturer yg senang dapat A.

P/s: kdg2 ajaib falam belajsr ni, walaupun pointer tak achievr 3.0 above, tetapi kita boleh ingat lapa yg diajar walaupun result untuk subject tu hnya C-

aizad abdullah said...

Pointer rendah? antaranya adalah saya, dulu saya pernah laluinya, setelah En Afandi membimbing saya dan mengatakan tak selamanya kita akan gagal, so saya pengang kata-kata itu...I like you Mr afandi..keep it up Prof! yang penting kaedah pendidikan yang kreatif amat saya hargai pada En Afandi sebab dia seorang yang kreatif