My Calendar

Friday, 28 August 2009

12 Bulan?

Angka 12 ini benar-benar memberikan tekanan sihat. Adalah ditegaskan bahawa tujuan blog ini ditulis adalah untuk rekod peribadi. Tulisan ini juga adalah satu peringatan akan betapa banyaknya masa yang telah terbuang tanpa apa-apa hasil yang signifikan. Tempoh biasiswa berbaki 12 bulan lagi. Tuntutan kerja-kerja penyelidikan masih banyak yang perlu dilangsaikan seiring dengan menjelmakannya dalam bentuk hasil penulisan tesis.
Seiring dengan masa yang sangat suntuk yang ada, koreksi diri adalah sangat perlu. Ingat! Apa yang telah, sedang dan akan dilalui adalah latihan 'school of thought' yang memerlukan penambahbaikan berterusan. Dalam pada itu, kaki tersadung batu itu pasti. Yang peri penting, bangkit, kaji kelemahan dan kekuatan, dan teruskan mengayun langkah. Buka hati dan pemikiran untuk perkara-perkara berikut:
  1. Kelemahan dalam pengurusan data dan fail, masa. persekitaran dan meletakkan keutamaan mesti diambil pusing seiring dengan tindakan serius.
  2. Masalah? Itu pasti. Masalah yang berlaku di luar pilihan kemanusiaan kita, mohon kepadaNya untuk diberikan kekuatan. Pilihan semakin sempit, apa yang ada perlu diusahakan dengan sehabis baik.
  3. Jika belum berjaya, jangan ambil masa untuk memulihkan semangat. Bukan gagal, tetapi belum berjaya! Semat betul-betul dan teruskan dengan gaya renangan yang berbeza!
  4. Belajar untuk lebih kebal! Sesiapapun berhak memberikan komen, terima dengan hati yang terbuka! Mustahil kita dapat memuaskan hati semua orang!
  5. Buat kajian semula prestasi setiap minggu dan nilai keberkesanan. Berdiri atas kaki sendiri dan mesti kuat untuk hadapi semuanya!

No comments: