My Calendar

Wednesday, 12 August 2009

Manifestasi

Manifestasi 1
Kita terlalu lemah. HInggakan tiada skala khas yang dapat menggambarkan akan betapa lemahnya diri kita. Segala tindak tanduk kita adalah sangat terbatas. Tetapi kita sering terlupa akan 'siapakah' yang mengawal dan membatasi semuanya itu?

Manifestasi 2
Ada ketikanya, kita merasakan seolah-olah kita tidak punyai banyak pilihan di hadapan. Andai kita ada dua perkara yang kita tidak pasti akan akhirnya, janganlah kita benarkan kedua-duanya akan membawa kesedihan kepada diri kita. Setidak-tidaknya, biarlah apa yang ada itu adalah satu yang boleh membawa kemanisan kepada diri kita.
Foto ihsan: HusniHassan

Manifestasi 3
Kita tidak harus berhenti mencuba. Sakit, penat, ada tikanya jemu itu adalah asam garam yang perlu dihadapi. Cuba dan terus mencuba. Kerana mencuba dengan bersungguh-sungguh adalah anak kunci kejayaan. Biar kita dikritik, itu adalah jauh lebih baik dalam proses mendapatkan ilmu.
Manifestasi 4
Masa akan terus berjalan. Persekitaran, cabaran dan ujian yang hadir dari segenap sudut adalah latihan amali yang sedang dan akan terus kita lalui. Ada masanya, kita rasa ingin terbang bebas seperti burung dan pergi jauh dari semua orang. Kerana seolah-olah kita hilang kepercayaan kepada semua orang. Duduk dan berfikirlah dengan penuh rasa keinsafan. Hidup tetap perlu diteruskan. Noktah.

1 comment:

M. H. Jabbar said...

thanks bro for the words... merci beucope..