My Calendar

Wednesday, 26 August 2009

How to be more interesting? Edward de Bono

Baru ambik satu buku percuma dari prayer room, tulisan Erdward de Bono bertajuk "How to be more interesting". Baru baca muka pertama, moga-moga dapat dijadikan amalan yang baik, kerana membaca adalah jambatan ilmu. Sekadar ingin berkongsi beberapa bahagian tulisan yang patut diri ini fikirkan:

"Intelligence is liek the horsepower of a car. Thinking is like the skill with which the car is driven. There may be powerful car driven badly and a humble car driven well. Thinking is a skill can be taught and developed"

"Some very clever people are only clever within their particular field. They have learned well the thinking idioms required in that field but have no generalizable thinking skills"

Cukup dulu dua keratan nie. Ulasannya adalah selepas gambar-gambar makanan ni sempena bulan Ramadhan.


Ulasan:
  1. Kita pelik, ada spesis yang begitu bangga dengan kelulusan PhD, kelulusan kelas pertama kononnya, tetapi apabila memberikan pendapat langsung tiada rasa hormat pada hasil dan usaha orang lain; lambang keilmuankah itu. Bercakap umpama tin kosong, lebih banyak bercakap dari bertindak, produktifkah begitu?
  2. Berfikir umpama masakan. Perlu diadun dengan penuh sederhana (wasatiah) bagi memastikan semuanya cukup dan membuka selera. Tidak harus dalam berfikir, kita merasakan kita sentiasa betul dan hebat.
  3. Berfikir juga ada kaitan dengan mendengar. Jika kita kurang mendengar, maka kuranglah juga kita berfikir. Banyak pergaduhan dan persengketaan berpunca kerana kurang berfikir dan kurang mendengar.
  4. Kita jangan dimomokkan, kalau kita belajar dalam bidang A, hanya dalam bidang A sahaja yang kita boleh lakukan. Kita mesti mencanai pemikiran kita untuk menjadi serba boleh. Kejayaan Prof. Zaini Ujang dan Prof. Halimatun dalam Anugerah Merdeka seharusnya dijadikan motivasi bagaimana insan-insan unggul melatih pemikiran mereka.
Kesimpulannya, belajar dan latihlah diri ini berfikir dengan waras dan bijak. Semua yang dibuat mesti ada justifikasi bagi memastikan wujudnya akauntabiliti.

4 comments:

Anonymous said...

saya setuju..

..acik said...

emm sedapnye lauk..
ni ikan kt sbalh 2 ke??hehehe

M. H. Jabbar said...

me too..agree...

Anonymous said...

katne saya baca pasal edward de bono ek?....lupa sih