My Calendar

Sunday, 23 August 2009

Hidup dan pilihan

Dalam hidup ini, peluang dan pilihan ada tikanya jadi sangat terhad. Misalnya, kita hanya ada dua pilihan untuk memilih simpang kiri atau simpan kanan. Tetapi, setiap persimpangan yang bakal kita pilih pastinya ada ranjau dan dugaan yang bakal menanti. Sama ada suka atau tidak, kita tetap harus mengharunginya dengan sebaik mungkin.

Foto ihsan: husnihassan
Apabila pilihan dan peluang menjadi seakan-akan sempit, gunakan apa yang ada dengan sebaik mungkin. Kalaupun di akhirnya kita tak bisa mengecap kedua-dua pilihan itu dengan air mata kegembiraan, janganlah dibiarkan hingga kedua-duanya akan ditatapi dengan air mata penderitaan.
Apa yang pasti, dengan kaca mata kita sebagai insan yang penuh kelemehan, kita tidak dapat membuat sebarang jangkaan. Semoga Allah senantiasa memberikan hati kita lorong-lorong perjalanan yang penuh dengan nilai-nilai kasih sayang dan keredhaan dariNya. Walau apapun, hidup perlu diteruskan!

1 comment:

Unknown said...

benar dan tepat skali..dalam hidup ini terlalu byk simpng dan kita harus membuat pilihan..berhati2lah dlm membuat pilihan dan sesunguhnya ALLAH amat gembira kpd hambaNYA yg bertawakal setelah membuat keputusan.