My Calendar

Saturday, 15 August 2009

POPBL: Mengisi ruang yang telah lama kosong dan usang

Walaupun pahit untuk kita akui, sama ada kita sedar atau tidak tahap perpaduan kaum yang saban hari membimbangkan. Konsep 1 Malaysia yang dilancarkan seharusnya dilihat dalam persepsi yang murni ke arah penyatuan bangsa Malaysia.

Nota: Gambar ketika pelaksanaan POPBL BEE 1113 (Semester 1 2007/2008)

Gambar 1

Gambar 2

Bagaimana POPBL boleh mengisi sebuah ruang kosong di Universiti? Pengalaman saya menunjukkan, stigma bangsa sangat menebal di Univesiti (di mana silapnya?). Kalau diberikan tugasan berkumpulan dan dilepaskan kepada pelajar untuk memilih ahli kumpulan masing-masing, adalah sangat kecil bilangan kumpulan yang tampil dengan pelbagai warna kulit sebagai ahlinya.

Adakah mereka tidak selesa dengan warna kulit dan bahasa ibunda yang berbeza? Adakah mereka mempunyai rasa prejudis dan pelbagai prasangka dalam dunia akademik?

POPBL adalah satu jawapannya dalam mengisi ruang yang telah lama kosong di Universiti.


Gambar 3

Gambar 4

Gambar 5

Ulasan:

Dengan adanya POPBL, satu tugasan yang sangat mencabar dan bersifat nyata (real) diberikan. Dengan kumpulannya ditentukan dengan meletakkan aspek demografi sebagai elemen yang sangat penting (pelbagai bangsa, jantina, latar belakang keluarga, kelulusan akademik dll) adalah sangat signifikan untuk menjadikan POPBL sebagai alat penyatuan.

Kenapa?

  1. Mereka akan belajar menguruskan kumpulan dengan berkesan. Mereka akan belajar menghormati pengurusan masa yang mungkin sedikit berbeza bagi yang berlainan warna kulit
  2. Mereka belajar menggunakan satu laras bahasa untuk mengelakkan prasangka yang boleh mengundang sengketa
  3. Mereka akan belajar sama-sama susah dan senang dengan tugasan yang mencabar
  4. Mereka akan saling membantu agar sama-sama maju, mudahnya yang bagus akan menjadi lebih bagus dan yang kurang bagus menjadi bagus! Apabila rapatnya jurang akademik, masing-masing akan bermotivasi untuk senantiasa menjadi yang terbaik. Bukankah itu matlamat dalam sebuah proses pendidikan yang ideal? Bukannya yang yang pandai akan lebih pandai dan yang bodoh akan terus tercicir!

Ringkas dan mudah mesej yang ingin disampaikan! Tidak guna kita merungut kalau masing-masing mempunyai perasaan prejudis yang tinggi, tetapi tiada daya dijalankan untuk menggerakkan beban yang telah lama tertanggung! Bimbang, beban itu akan merosakkan dan menyemarakkan amarah dan prasangka yang menggila!

1 comment:

Anonymous said...

sebabnye...yg chinese tak mau group ngan Malay coz bdak Malay malas..then kurang cerdik..yg melayu cerdik lak..malu nak join group chinese..coz t member malay cakap yg bukan2...mcm bagus la..sombong la...itu je..n sampai skang benda ni dah jadi biasa...n tak pernah berubah..neway i love work with other races...n i admit bdak Malay Malas...n not productive....yg benar itu pahit...