My Calendar

Thursday, 30 July 2009

Aku Kena Belajar 'French'

Syukur, baru jejak kaki semula ke London setelah berkelana tiga hari ke bumi 'alien'. Walaupun kali ini tiga hari, banyak jugak yang dipelajari. Moga-moga usaha kami ini akan berjalan lancar dan dimudahkan. Terima kasih kepada Dr. Abbes atas peluang dan kepercayaan, Dr. Hassan dan Dr. Yves atas tunjuk ajar dan Michael atas kerjasama. Pengalaman berkerja dengan penyelidik dari Eropah membukan satu ruang akan erti "kesungguhan" dan kurang penguasaan bahasa Inggeris bukan alasan untuk tercicir.

Aku bercadang untuk mengikut kursus bahasa Perancis la September ni, memandangkan ke semua mereka pandai berbahasa Perancis, tentu lebih mudah dan dekat dalam perbincangan. Kalau tidak, setiap kali ke Perancis, rasa macam alien sangat. Nak beli apa-apa pun susah.

Nota: Ihsan gambar HUSNIHASSAN
  1. Aku tak suka lama-lama naik 'train' walaupun London-Paris-Nancy kononnya naik keretapi laju. Emm tak boleh lagi laju ke? (Hehe..harap-harap orang Eurostar dan TGV baca blog nie? Apa hal??)
  2. Peranan penyelia dalam memberikan tekanan positif kepada pelajar adalah perlu supaya pelajar mempunyai momentum untuk maju ke depan
  3. Meletakkan sasaran yang tinggi adalah perlu dan sentiasa cuba menghasilkan kerja pada tahap yang terbaik.
  4. Penulisan kertas jurnal dan persidangan adalah latihan yang sangat baik untuk mengukuh dan merekodkan hasil penyelidikan.
  5. Semakin banyak ilmu, semakin merendah diri itu adalah lambang keilmuan yang unggul. Aku banyak bertanya pada Dr. Abbes dan Dr. Hassan yang aku kira 'soalan bodoh', tetapi mereka dengan tenang menjawab 'soalan adalah asas pemikiran'.
  6. Moga-moga 'FPGA implementation of a compression system for 3D medical images using CAVLC' menjadi kenyataan. Mudahkannya Ya Allah!

3 comments:

guns&roses said...

bonjour en....nak bljr french ek...ala senang je...hehehe

en..sy nk tnyer la..kt UK dpt praktikal x?hehehe
that mean, buat training industri kat sane...
uni. dah lulus bleh wat training industry kt oversea.

Mohsen Amdan said...

Yang penting perjalanannya bro..bukan destinasi

afandiahmad said...

To Safari: Ada pelajar dari France yang buat Intership (AKA L.I) dalam group research kami di sini.

Tetapi saya tak pasti berbaloi tak kalau dari Malaysia (currency rate beza besar juga)

But, no harm to try!

Welcome to England for your Industrial Training :)

To Sifu Mohsen: Terima kasih, dalam maksudnya. Moga banyak ilmu ditimba dalam perjalanan dan selamat sampai ke destinasi