My Calendar

Friday, 3 July 2009

Klinik Akademik 2: Memulakan PSM (Projek Sarjana Muda)...Nak Buat Projek Jenis Apa Ek?

Situasi: Jenis projek bagaimana yang harus dibuat? Nak yang mudah ke atau yang 'gempak', yakin ke boleh siap dalam dua semester?
Panduan: Sila rujuk rajah berikut dan moga-moga membawa manfaat.
Nota: Untuk paparan yang lebih jelas, sila klik pada imej.

Berdasarkan pengalaman, jenis projek boleh dikelaskan kepada A, B, C dan D seperti di atas. Setiap penyelia pasti ada kecenderungan masing-masing, begitu juga pelajar. Permodelan dalam persamaan (i) dan (ii) merupakan sekadar pandangan peribadi akan seharusnya watak sebuah PSM, atas justifikasi berikut:
 1. Selari dengan kaedah penyelidikan yang dirasakan betul (bermula dengan kajian awal (mendapatkan permasalah sebenar di industri), permodelan (simulasi), pelaksanaan projek (perkakasan) dan akhirnya adalah ujian (validity).
 2. Mudah menonjolkan bahawa semua komponen yang diperlukan adalah mencukupi dan selari dengan hasil pembelajaran (learning outcome) yang diperlukan dalam mata pelajaran PSM ini.
 3. Mudah menjelmakan "amaun" kerja yang telah dijalankan kepada panel penilai semasa pembentangan akhir projek.
 4. Mudah mendapat tempat kelak di industri kerana masalah yang dikaji dan diselesaikan adalah masalah sebenar (real problem).

Contoh kajian pelajar saya terdahulu yang boleh diguna pakai bagi menggambarkan jutifikasi di atas.

Contoh 1: "Development of Monitoring System for UTHM Cleanrooms'"

 1. Dalam menguruskan sebuah cleanroom, sememangnya pemantauan (monitoring) yang berterusan adalah sangat kritikal dan diperlukan.
 2. Elemen kritikal yang perlu dikawal seperti suhu, kelembapan, gegaran bagi memastikan proses fabrikasi litar bersepadu berjalan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.
 3. Projek yang dibangunkan merangkumi: Pengaturcaraan menggunakan pengaturcaraan grafik (LabVIEW), penggunaan Data Acquisition (DAQ) Hardware bagi sebagai antaramuka sistem dengan litar pengesan suhu, kelembapan dan gegeran yang dibangunkan (berasaskan PCB).
 4. Pembangunan model pelaksanaan sistem bagi menguji kebolehkerjaan sistem.

Contoh 2: "Development of Supervisory Controlling System for Industrial Based System'"

 1. Dalam menguruskan sebuah kilang/industri berskala besar, penyeliaan dan pengawalan terhadap operasi adalah sangat penting kerana memberikan kesan kepada keselamatan dan produktiviti.
 2. Elemen kritikal yang perlu dikawal seperti kelajuan sistem takal, berat dan bentuk produk memastikan proses sistem takal berjalan mengikut spesifikasi yang ditetapkan.
 3. Projek yang dibangunkan merangkumi: Pengaturcaraan menggunakan pengaturcaraan grafik (LabVIEW), penggunaan Data Acquisition (DAQ) Hardware bagi sebagai antaramuka sistem dengan sistem motor
 4. Pembangunan model pelaksanaan sistem kawalan bagi sebuah kilang bagi menguji kebolehkerjaan sistem.

Pesanan penting:

 1. Silalah berbincang dengan tuan/puan penyelia, diyakini kepakaran mereka dapat membantu memudahkan perjalanan anda semua.
 2. Rujuklah seberapa banyak sumber dan individu ke arah idea yang lebih bernas.

Peringatan: Segala pandangan dan panduan yang diberikan adalah bersifat pandangan peribadi. Hanya bertujuan untuk berkongsi dan memberikan bantuan kepada yang memerlukan.

8 comments:

zul said...

salam... lama tak berbual yek... camni, i'm going to futher my study in master of engineering (part time - course work)but i don know with field i should go... i really intereted on AI.. maybe my PhD soon based on AI... any sugesstion...

HiDaYaH_1524 said...
This comment has been removed by the author.
HiDaYaH_1524 said...
This comment has been removed by the author.
Aliyas @ Ashaari B Hasan Habidin said...

bagi la komen pasal PPSmi ..oiii
dah mansuh oiiiii

nabil said...
This comment has been removed by the author.
nabil said...

salam en....
if i'm going to do some research or investigation for my psm..how can i plan to do the proposal about it. for example introduction, problem statement,it's have the difference in doing proposal between research and project(hardware/software)...

Unknown said...

salam en..
sy umi habibah..im going to do my psm by using vhdl..ade lecturer suggest me to ask ur help coz u r gud in vhdl..how should i contact u instead of using this blog?im going to do FPGA based alarm door security.

afandiahmad said...

To Zul: Bole la email ek, kita bole berbincang atau juga 'berdebat'

To Aman: Hehe

To Nabil: Many thanks

To Umi Habibah: My email afandiahmad@yahoo.com