My Calendar

Tuesday, 21 July 2009

Klinik Akademik 5: Bagaimana Melaksanakan Kajian Perpustakaan

Pengenalan:
Kajian perpustakaan adalah sangat signifikan dalam sesebuah kajian dan boleh dianggap sebagai jantung kepada penyelidikan. Tidak dinafikan, ada penyelidik yang akan mengambil masa yang agak lama dalam bahagian ini kerana adalah bukan mudah untuk memahami apa yang telah dijalankan oleh penyelidik lain. Tidak kira apa laras bidang kajian (sains sosial mahupun sains tulen malah aplikasi sains) dan peringkat pengajian (sarjana muda, sarjana atau kedoktoran) kepentingan menjalankan kajian perpustakaan dengan berkesan tidak harus dipandang enteng.

Panduan:
Berikut dicadangkan enam langkah yang perlu diambil dalam menjalankan kajian perpustakaan. Ini adalah pandangan peribadi penulis dan pastinya setiap penyelidik mempunyai cara dan kaedah tersendiri dalam melaksanakannya. Semoga panduan ini memberikan manfaat dan membolehkan kita menjalankan kajian dengan lebih berkesan.


Nota: Sila klik pada imej untuk paparan yang sebenar.

2 comments:

nabil said...

Salam..en.
Thanks a lot for the good ideas in doing the introduction based on research...so, what about the expected result...?can you give an idea about it..because its quite complex...

afandiahmad said...

To Nabil: Thanks for your comment. I will try to come out with idea on how to write easily this section (Expected result).

Many thanks.