My Calendar

Thursday, 30 July 2009

Drama dan filem Melayu: Kegilaan!

Jiwa ini terlalu dekat dengan apa sahaja yang berkaitan dengan seni. Aku gemar melukis sejak kecil dan juga menulis. Kecenderungan dalam aktiviti ini banyak dipengaruhi oleh pengamatan dan pengalaman yang dilalui bersama Along dan Angah.

Benar, cita-cita sejak kecil langsung tidak menjurus kepada bidang-bidang pengajian berteraskan sains dan teknologi. Hinggalah, selepas PMR pun aku bertekad untuk meneruksan ke kelas aliran sastera. Pada masa itu, jiwa ini kuat untuk menceburi bidang linguistik (pakar bahasa macam Prof. Nik Safiah) atau bidang seni lukis (arkitek). Tapi, itulah kita manusia. Hanya mampu merancang dan meletak perancangan, tetapi Allah yang Maha Mengetahui akan segalanya.

Salah satu cabang bidang seni yang aku minati juga adalah seni persembahan. He he....bukan la nak jadi artis (jauh sekali) Cuma suka melihat dan mengkaji sesuatu seni persembahan dan pengarahan. Pengalaman bertugas sebagai felo di TSN juga memberikan peluang memberikan buat fikiran untuk persembahan kolej pada Minggu Haluan Siswa, syukur berhasil.

Berbalik kepada kegilaan di sini menonton dan menkaji seni persembahan turut dipengaruhi oleh orang filem di sini. Seringkali, berkongsi pendapat terhadap kualiti drama atau filem Melayu (sembang kosong aje) dalam aspek pengolahan skrip, konti, pengarahan dan juga aspek ’kecantikan gambar’.

Ulasan:

  1. Ada drama dan lebih memalukan sebuah karya yang menggunakan label filem terlalu lemah dalam aspek skripnya. Aku pun kurang pasti, kenapa masih ada skrip yang apabila kita dengar pertuturannya, kita pun boleh merasakan ’kejengkelannya’ seolah-olah dibuat-dibuat.
  2. Tidak kurang juga, terlalu banyak kesilapan konti misalnya pada hari dan situasi yang sama tetapi si pelakon menggunakan pakaian yang berbeza warna? Di mana hilangnya ketelitian si pembuat drama atau filem?
  3. Ini tidak lagi termasuk, aspek solekan yang terlalu lemah. Mereka hanya ingin nampak cantik dan bergaya dengan dandanan maha hebat walaupun memegang watak bibik di dapur, ibu dalam bilik tidurnya yang baru bangun tidur. Pelik bukan?
  4. Ada tikanya, plot penceritaan juga membosankan dan seolah-oleh ’menafikan’ kebolehan penonton berfikir. Misalnya, kalau benarlah nak buat drama berkisar kepada dunia pekerjaan doktor dan peguam! Terma dan penggunaan kosa kata dalam skrip juga perlu dibuat kajian, jangan ambil mudah dan semberono (betul ke eja mcm nie?)!
  5. Ada juga pelakon yang dirasakan belum cukup sesuai untuk berlakon! Masih kaku dan keras dan dirasakan ada pelakon lain yang lebih sesuai! Jangan main tangkap muat dan kelak membuatkan penonton mual dengan lakonan yang ’lebih sudu dari kuah’!

Pasti ramai yang akan berkata: "La...fendi dah namanya pun cerita..." itulah yang sangat merisaukan.

"Kerana, kalau kita hanya melihat drama dan filem sebagai sebuah karya penceritaan dan hiburan semata-mata, tetapi bukan sebagai agen perubahan! Agen perubahan pemikiran, agen perpaduan, agen pengikat nilai kekeluargaan, agen pengukuh nilai keagamaan!"

Bagi yang berkesempatan, cubalah mengisi hati dengan sebuah filem yang tiada di arus perdana (Gadoh), pengisiannya dan mesej adalah sangat jelas! Cuma sedikit kekurangan dalam aspek garapan penyudah cerita yang terlalu mudah!. Tetapi aspek penghayatan watak oleh para pelakon dan pembawaan skrip yang ’terus terang’ dan tidak dibuat-buat sangat mengujakan!. Jelas, filem ini ingin tampil (walaupun bukan filem arus perdana) bagi mengisi kekosongan sebagai agen perubahan pemikiran dan perpaduan! Syabas buat kalian!

Kalau ada rezeki, ingin sekali aku tuliskan sebuah skrip yang berkisar kepada motivasi diri dan perjuangan dalam kehidupan. Sangat sedikit (rasanya macam tak ade je) filem Melayu yang bersifat demikian. Misalnya, sebuah novel 'Dari Kepala Batas ke New Heaven’ adalah satu bentuk novel yang seharusnya diadaptasikan kepada sebuah drama atau filem. (Mungkin ’kurang’ nilai komersial yang kononnya sangat penting dalam masyarakat kita!)

Nota: Sekadar coretan atas dasar minat semata, tidak berniat merendahkan sesiapapun. Malah, moga ada manfaat kepada yang membacanya.

3 comments:

AyunasiA said...

apa kata mulakan dengan filem pendek? tingin jugak nak tengok hasil seni afandi ahmad.

afandiahmad said...

To Ayunasi: Boleh juga, aku nak adaptasi dari Bloh "Aku Insan Biasa" hehe...bole masuk kisah 2 dan 3 Falah? hehe kisah cinta monyet ko ke?

A Journey of Hafiy Hasha said...

Teringin jugak nak tengok filem yang pengarahnya AFANDI AHMAD... nak tengok macam mane techical person buat hasil seni....