My Calendar

Wednesday, 12 December 2007

Damba Kasihmu...Mak dan Bak...
Ph.D? Tak boleh buat di dalam negara ke? Kenapa mesti pergi belajar jauh-jauh? Persoalan demi persoalan yang pernah bermain dalam fikiran aku satu masa dulu. 24 November 2007 lalu, aku tinggalkan daerah kelahiran dengan izin restu mak dan bak, serta keluarga...


Kugagahkan kaki ini untuk terus melangkah...Masih aku ingat, KLIA akan menjadi saksi betapa tulusnya kasih mak, bak, keluarga, sahabat-sahabat dan anak murid...Aku melangkah menuju ke balai berlepas dengan kaki yang seakan-akan tidak jejak ke bumi...ku biarkan diri ini terawang-awang...


Mak dan Bak...Pastinya kemalangan yang berlaku itu, amat Uda risaukan...Rasa bersalah juga menuntun hati ini...Dari kejauhan ini...anakmu hanya mampu mengirimkan doa agar mak dan bak mendapat kesejahteraan, keselamatan dan lindungan Allah.


Kalau dulu, ramai yang berkata bila buat PhD "single" itu senang, jawapannya mungkin "ya" dan mungkin juga "tidak". Hanya mereka yang telah melaluinya dan baru melaluinya dapat membuat kesimpulan yang lebih adil.


PhD...bukan sekadar perjuangan akademik yang dikejar, malah lebih dari itu...


"Ya Allah...Moga aku kuat dan tabah menghadapi segenap inci ujian yang mendatang...Dan moga aku tidak tergolong dalam hambaMu yang bersangka buruk terhadap ujian yang diberikan...Ameen"

1 comment:

::abu iman:: said...

satu hari nnti sy pun akan ikut jejak :)